Udland

Obama i tale til nationen i nat: Vi vil tilintetgøre Islamisk Stat

USA har fortsat som mål at tilintetgøre den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat og dens tilhængere, siger Barack Obama, USA's præsident, i en direkte tv-tale fra Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus natten til mandag dansk tid.

- Vi vil ødelægge Isil og enhver anden organisation, der forsøger at skade os, siger præsidenten og benytter et andet navn for Islamisk Stat.

Han afviser dog at indsætte amerikanske styrker på landjorden i Irak og Syrien, hvor Islamisk Stat har indtaget store områder.

- Vi skal ikke drages ind i en lang og kostbar krig på jorden i Irak eller Syrien. Det er det, som Isil gerne vil have, siger Obama.

Talen bliver holdt blot fire dage, efter at et socialcenter i delstaten Californien blev angrebet af to personer, der nåede at dræbe 14 mennesker og såre endnu flere, inden de efter en biljagt blev dræbt af politiet.

Sagen bliver efterforsket som terror, og i talen kalder Obama det også for "en terrorhandling."

- De havde et arsenal af våben, ammunition og rørbomber. Så dette var en terrorhandling, fortæller han.

Islamisk Stat har sagt, at angrebet blev udført af støtter af den ekstremistiske gruppe.

Samtidig er det under en måned siden, at 130 personer blev dræbt i Paris i en række koordinerede angreb, hvor der blev brugt rifler og selvmordsbomber.

Det er blot tredje gang i Obamas to præsidentperioder, at han holder en tale fra Det Ovale Værelse. Første gang var i sommeren 2010, da olie fossede ud i Den Mexicanske Golf, og han talte fra værelset igen nogle få måneder senere, da han annoncerede, at USA ville trække sine styrker ud af Irak.

Herunder kan du høre USA-ekspert Mads Fugledes analyse af talen: