Udland

Efter terror: Obama vil tale til hele nationen i bedste sendetid

Præsident Barack Obama vil tone frem på amerikanernes TV-skærme for at holde en tale til nationen i bedste sendetid søndag aften lokal tid.

Præsidentens dagsorden: Hvordan han sikrer amerikanernes sikkerhed. Det oplyser det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

- Præsidenten vil give en opdatering på efterforskningen af det tragiske angreb i San Bernardino. Præsidenten vil også tale om den generelle terrortrussel, skriver det Hvide Hus. 

- Han vil gentage sin stærke overbevisning om, at terrororganisationen Islamisk Stat, IS, vil blive tilintetgjort og at USA må trække på landets værdier - vores urokkelige forpligtelse til retfærdighed, lighed og frihed.

Sjælden tale fra Det Ovale Værelse

TV-talen fra Det Ovale Værelse er en yderst sjælden begivenhed.

Præsidenten kun har gjort det to gange før; den sidste tale var i 2010, hvor han markerede hjemsendelse af de sidste kamptropper fra Irak. Normalt holder Barack Obama talerne til nationen i det såkaldte East Room i det Hvide Hus.

Steinmetz: Obama vil vise nationen, at de kan stole på ham

Ifølge TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, ønsker Barack Obama at understrege, hvor højt han prioriterer terrorbekæmpelse.

- Han ønsker rent symbolsk at vise, hvor meget antiterrorbekæmpelse ligger ham på sinde. Det er kun tredje gang i hans præsidentperiode at han benytter sig af Det Ovale Værelse til en af disse TV-transmitterede taler til nationen, siger Jesper Steinmetz.

Det er der især brug for efter onsdagens terrorangreb mod et omsorgscenter i San Bernardino i Californien, hvor 14 personer mistede livet. Derfor mener Jesper Steinmetz, at Obamas tale har ét enkelt formål:

- Det, der skete i onsdags, er det millioner af borgere har frygtet i årevis, nemlig at det skulle lykkes tilsyneladende fremsommelige mennesker at foretage et terrorangreb uden efterretningstjenesterne havde opdaget, hvad de havde i sinde. Derfor har Obama behov for at sige til sine landsmænd: 'I skal være trygge. I skal stole på mig, når jeg siger, det nok skal lykkes os at knække Islamisk Stat og organisationens sympatisører både i udlandet og i USA', siger Jesper Steinmetz.

Stigende kritik af terrorbekæmpelse

Derudover har talen også det delmotiv, at præsidenten ønsker at imødegå den stigende kritik, der er af ham om, at han ikke gør nok for at sikre nationen mod terrorisme, mener Jesper Steinmetz.

- Der er en stigende kritik - ikke kun fra republikanere, men også demokrater - at han ikke engagerer sig nok i kampen mod IS og ikke prioriterer det militært nok. Den kritik har klart også spredt sig til befolkningen, forklarer han.

Hele Barack Obamas tale kan følges live her.