Isbjørn spiddes: Dansk kæmpe-skulptur afsløret ved klimatopmøde i Paris

Klimatopmødet COP21, der i denne uge samler verdens ledere for at diskutere, hvordan udslippet af drivhusgasser minimeres, har torsdag fået et særligt dansk islæt.

Foran Cité Universitaire, et gammelt kollegium for universitetsstuderende midt i Paris, har den danske billedkunstner Jens Galschiøt nemlig opstillet en over fem meter høj skulptur, der skal skabe opmærksomhed på de alvorlige konsekvenser, som udledningen af CO2 har for Jordens natur og mennesker.

Skulpturen, der har været et år undervejs og har kostet i omegn af 500.000 kroner i materialer og arbejdstimer, forestiller en isbjørn i naturlig størrelse, som spiddes af et langt, kurvet olierør.

- Det er en isbjørn, der spiddes af en CO2-graf. Budskabet er, at det ikke går bedre med klimaproblemerne, for CO2-ophobningen stiger fortsat lodret op i vejret på trods af forskellige tiltag som vindmøller osv., forklarer kunstner Jens Galschiøt til TV 2 og uddyber:

- Der er jo ingen, der gider høre om en klimagraf, men ved at penetrere en isbjørn i fem meters højde midt på et universitet, så er der jo alligevel nogen, der får nogle billeder inde i hovedet.

- Meget pågående

Den spiddede isbjørn kaldes ”Unbearable” og er et samarbejde mellem Jens Galschiøt og Verdensnaturfonden, WWF, i Danmark.

Generalsektretær for WWF Danmark, Gitte Seeberg, er selv i Paris i forbindelse med klimaforhandlingerne, og hun er meget tilfreds med den seks tons tunge skulptur.

- Vi vil gerne være med til at sætte klimaforandringerne på dagsordenen, og der er det interessant at kunne bruge kunsten som et visuelt argument for, hvorfor det er, at der skal handles nu.

- ”Unbearable”-skulpturen er jo meget, meget stærk og meget pågående i sit billede. Jeg tror, den sætter nogle tanker i gang hos andre end mig selv, siger Gitte Seeberg til TV 2.

I Paris indtil januar

Skulpturen skal stå i Paris frem til 6. januar 2016 og herefter er dens skæbne uvis. Jens Galschiøt er dog sikker på, at mange vil være interesserede i at udstille den efterfølgende.

- Der har allerede været nogle interesserede, men det kan også være, at den kommer tilbage til Danmark. Man kunne jo sætte den foran Christiansborg – det ville være et godt sted, siger han.

Jens Galschiøt har tidligere skabt opsigtsvækkende værker og står blandt andet bag ”Den indre svinehund”, ”Survival of the Fattest” og ”Skamstøtten”.

Seks tegn på klimaforandringernes påvirkning:

T2Toolbox embed