Udland

Rusland: Tyrkiets præsident køber olie af Islamisk Stat

Ruslands forsvarsministerium anklager Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og hans familie for at være involveret i oliehandel med Islamisk Stat.

Russerne hævder, at Tyrkiet er den største forbruger af den olie, som den ekstremistiske bevægelse har stjålet i Irak og Syrien.

- Tilgængelige informationer viser, at det øverste lag i Tyrkiets politiske ledelse, præsident Erdogan og hans familie, er involveret i denne kriminelle virksomhed, siger Ruslands viceforsvarsminister, Anatolij Antonov, til pressen i Moskva onsdag.

Forsvarsministeriet siger, at Ruslands luftangreb i Syrien har bidraget til noget nær en halvering af den ulovlige omsætning af olie i landet.

Videre oplyser de russiske myndigheder, at de kender til tre ruter, som bruges til at fragte IS-olie til Tyrkiet, og de lover at fortsætte bombardementerne af Islamisk Stats olieinfrastruktur i Syrien.

Antonov henviser til satellitbilleder, som angiveligt beviser, hvordan olietankere krydser grænsen fra det nordlige Syrien til Tyrkiet.

- Informationer, som skulle vise Tyrkiets hjælp til Islamisk Stat, vil blive fremlagt af det russiske forsvarsministerium i næste uge, hedder det.

Forholdet mellem Rusland og Tyrkiet er yderst spændt, efter at det tyrkiske militær nedskød et russisk kampfly, da det kortvarigt krydsede en tyrkisk grænselomme til Syrien. Den ene af de to piloter overlevede.

Rusland har indført sanktioner over for tyrkiske landbrugsvarer, og russiske statsborgere, der ellers fylder meget i tyrkiske turistområder, kan ikke længere tage på pakkerejser til landet.

/ritzau/Reuters