Udland

Løkke tror på en brugbar aftale på klimatopmøde i Paris

Det er en positiv indstillet statsminister, der deltager i klimatopmødet COP21 i Paris. I hvert fald er han ret sikker på, at landene opnår en global klimaaftale.

- Min forhåbning, som jeg tror er realistisk, er, at man får en aftale. Men det er jo ikke en aftale, som i sig selv er tilstrækkelig, siger Lars Løkke Rasmussen (V) til Ritzau.

- Succes har jo noget at gøre med at sætte forventningerne, så man kan indfri dem. Der kommer ikke en aftale ud af det her, som har et konkret indhold, der sikrer tograders-målsætningen. Men jeg tror alligevel, at der kan komme noget brugbart ud af det.

Stadig forpligtet

For selvom landene har forpligtet sig "på et utilstrækkeligt niveau", så har de stadig forpligtet sig, siger statsministeren til Ritzau.

- Og hvis man samtidig sørger for at få nogle stærke evaluerings- og monitoreringsværktøjer, så det kan det drive en proces, hvor man over tid øger ambitionsniveauet, så minder arkitekturen af det, der kommer ud af det, det som vi var på jagt efter i København.

Regeringen meldte mandag ud, at man vil bidrage til at sætte skub i energiforskningen, der skal hjælpe til at redde kloden mod uoprettelige klimaforandringer.

Regeringen vil fordoble støtten

Det sker efter håndsrækninger fra it-milliardæren Bill Gates og den amerikanske præsident, Barack Obama.

Den danske regering vil fordoble støtten til forskning i ren energi, så man fra 2020 vil bruge 580 millioner kroner til energiteknologisk udvikling og demonstrationsprogrammer (EUDP).

- Jeg har mødt en amerikansk administration, der har rakt hånden ud til Danmark, fordi man ser Danmark som et land, der har førertrøjen på, når de vi taler energiteknologi, siger han til Ritzau.