Danskfødt zar-barnebarn død i australsk trailerpark

16x9
Zar Alexander den tredje og hans hustru, danske prinsesse Dagmar. Foto: Polfoto

Den russiske zar Alexander den tredjes oldebarn, danskfødte Leonid Gurevich Kulikovsky, er død, 72 år gammel.

Han døde af et hjerteanfald 27. september, da han gik tur med sin hund i byen Katherine i det nordvestlige Australien. To måneder tog det at identificere hans lig. Herefter fandt man frem til hans søster i Danmark, Xenia Kulikovsky Nielsen, der gav den russisk ortodokse kirke i Australien besked. Det skriver ABC.

Hun fortalte, at broderen flyttede til Australien i 1967, og at familien mistede kontakt med ham for omkring 20 år siden.

I Australien har Leonid Kulikovsky arbejdet i Sydneys vandforsyning, og efter sin pension har han kørt landet tyndt, indtil han endelig slog sig ned i Katherine. Her boede han fem-seks år i en såkaldt trailerpark, hvor familier bor i beskedne campingvogne.

Venner kendte ikke royalt ophav
Med til begravelsen var vennen Brendan Hiller, der fortalte, at Leonid Gurevich Kulikovsky blot blev kaldt Nick.

- Han fortalte mig, at han var beslægtet med zarerne, og jeg sagde: "Nå, så er du berømt," og han så op og smilede og sagde ja, siger han.

Han tænkte dog ikke videre over det og antog, at Kulikovsky pyntede på sandheden, og ingen andre venner kendte til hans ophav.

Leonid Gurevich Kulikovsky blev aldrig gift og havde ingen børn. Ifølge den russiske ortodokse kirke i Australien var slægtninge for nyligt gjort opmærksomme på, hvor han boede, og man forsøgte angiveligt at komme i kontakt med ham, da man blev informeret om hans død.

Familie flygtede fra russisk revolution
Leonid Gurevich Kulikovsky er søn af Guri Nikolaevich, der flygtede fra Rusland under revolutionen i 1917 med blandt andre sin mor, storfyrstinde Olga Alexandrovna. 

Først boede familien på Krim, men i 1920 flyttede de til Danmark. Storfyrstinde Olga var datter zar Alexander den tredje og danske prinsesse Dagmar.

Leonid Gurevich Kulikovsky var således også fjern slægtning af det danske kongehus og også det britiske.

Hans kiste er endnu ikke begravet, da en lokal velhaverfamilie netop har tilbudt at lade ham stede til hvile i deres familiegravsted.