Udland

Russisk magasin vender deres homofobi på hovedet: Dem kan vi lide trods alt

Et russisk herremagasin bryder sig ellers ikke om homoseksuelle. Men en række specifikke kendte mænd respekterer de, selvom de er tiltrukket af deres eget køn. 

Magasinet hedder Maxim, og er et internationalt populært blad, der henvender sig til mænd. Det er den russiske udgave af Maxim, som har udvalgt ti mænd, de accepterer trods deres homoseksualitet. Dem har de lavet en liste over og udgivet i en artikel med overskriften "Homoseksuelle vi respekterer." Det skriver Buzzfeed.

”Vi mænd opfatter ikke mænd, som elsker mænd for værende mænd. Det er reglen,” skriver den russiske udgave af Maxim i en artikel.

Men de mener alligevel, at der er undtagelser. Ifølge dem findes der homoseksuelle, som har fortjent retten til at forblive ægte mænd i deres øjne. Hvem de er, kan du se på listen herunder.

 1. Ian McKellen

  Britisk skuespiller Ian Mckellen er blandt de homoseksuelle, som Maxim respekterer. Ian Mckellen er kendt for at have medvirket i nogle af filmhistoriens største succeser i nyere tid.

  Det er netop på baggrund af to af hans skuespilroller, at Maxim mener, at de kan acceptere ham trods hans homoseksualitet. Disse roller er troldmanden Gandalf i Ringenes Herre og skurken Magneto i X-men.  

  Ian McKellen bekendtgjorde i 1988, at han er homoseksuel. Siden dengang har han deltaget aktivt i kampen for homoseksuelles rettigheder.

 2. Stephen Fry

  Britisk komiker, skuespiller og forfatter Stephen Fry er endnu en homoseksuel, som Maxim accepterer.

  Stephen Fry er blandt andet kendt fra et britisk tv-quiz QI og film som Sherlock Holmes og V for Vendetta. 

  I artiklen beskriver Maxim Stephen Fry som det levende bevis på, at en person både kan være fuldkommen åben om sin homoseksualitet og samtidig være et fornuftigt menneske.

  Tidligere i år giftede Stephen Fry sig med en sin 30 år yngre kæreste, komiker Elliot Spencer.

 3. Oscar Wilde

  Selvom den irske forfatter Oscar Wilde var homoseksuel, respekterer det russiske magasin ham alligevel. Oscar Wilde har blandt andet skrevet romanen Billedet af Dorian Gray fra 1905.

  Oscar Wilde blev idømt to års strafarbejde, fordi han havde udført homoseksuelle handlinger. Da han levede, var han kendt for at være tiltrukket af mænd, selvom han var gift og havde to sønner.

 4. Freddie Mercury

  Den britiske forsanger i det legendariske band Queen, Freddie Mercury, er også at finde på Maxims liste.

  Ifølge magasinet har Freddie Mercury givet dem så meget glæde, at de er klar til at tilgive ham for hvad som helst. Derudover mener magasinet også, at det er hans kamp imod aids, der har gjort ham fortjent til at komme på listen.

  Freddie Mercury sprang aldrig ud som homoseksuel rent officielt. I 1991 døde han af aids. 

 5. Jean Marais

  En fransk skuespiller står også på Maxims liste. Han hedder Jean Marais, og efter en fransk kunstner Jean Cocteau forelskede sig i ham i 1937, begyndte hans karriere at tage fart.

  I 1940’erne og 1950’erne var han en populær skuespiller i en række franske film – blandt andet i ”Skønheden og Udyret” fra 1946.

 6. Alan Turing

  Alan Turing var et matematikgeni, der arbejdede for den britiske efterretningstjeneste under 2. verdenskrig. Dengang dekrypterede han tyskernes kodemaskine Enigma.

  I sin levetid fik Alan Turing ikke succes med sin karriere. Det skyldtes blandt andet sin homoseksualitet, som de fleste kendte til.

  Ifølge en officiel forklaring tog Alan Turnig som 41-årig sit eget liv.

 7. Chuck Palahniuk

  Chuck Palahniuk er en amerikansk forfatter, der også findes på Maxims top ti-liste. Han har blandt andet skrevet den prisbelønnede roman ”Fight Club.”

  Tyler Durden fra ”Fight Club” er ifølge Maxim ”en rollemodel for alle mænd.” Netop derfor respekterer de også Chuck Palahniuk.

 8. Rob Halford

  Forsanger i det britiske heavy metal-band Judas Priest, Rob Halford, respekterer Maxim også trods hans homoseksualitet. Rob Halford har tidligere sagt, at han er heavy metals prægtige ”homo.”

  Om Rob Halford skriver Maxim, at ens seksualitet er ligegyldig, så længe man er sej nok.

 9. Graham Chapman

  Graham Chapman var ét af de seks medlemmer i den britiske komediegruppe Monty Python, og er nu også én af de ti på listen over homoseksuelle, som Maxim accepterer.

  Skuespilleren har haft hovedrollen i komediegruppens film ”Monty Python og de skøre riddere” som Kong Arthur og i ”Life of Brian” som Brian.

  Graham Chapman holdt han sin homoseksualitet hemmelig over for sine venner, indtil han i 1967 valgte at offentliggøre det. 

 10. Neil Patrick Harris

  På listen finder du også skuespiller Neil Patrick Harris, som blandt andet er kendt for sin rolle som Barney Stinson i tv-serien How I Met Your Mother.

  ”Vi var ikke sikre på, om vi skulle sætte Neil Patrick Harris på listen, eftersom han erklærede sig selv for at være en ”lykkelig homoseksuel” i 2006,” skriver magasinet.

  Det er Neil Patrick Harris’ optræden som Barney Stinson, der har gjort, at de alligevel har sat ham på listen over homoseksuelle, som de respekterer. Også selvom de er klar over, at Barney Stinson blot er en rolle, han spillede.

  ”Det er umuligt ikke at respektere nogen, som har løftet jagten på kvinder op til at være en sand kunst, som systematiserer alle tricks og teknikker, og som skabte ”the Brode Code.” skriver Maxim.

Listen høster kritik

Flere læsere har reageret på Maxims liste i kommentarsporet til artiklen på deres hjemmeside og på Twitter. Blandt andre Twitter-brugeren @romaaanov kritiserer listen i et tweet.

”De her homoseksuelle må pisse kogende vand over det faktum, at de har gjort sig fortjent til jeres respekt, i små gule nyhedsklude,” skriver @romaaanov ifølge BuzzFeed i et Tweet.

Maxim har deres hovedkvarter i USA, hvor de udgiver magasinet i en amerikansk udgave. Her tager de afstand fra artiklen udgivet i magasinets russiske udgave.

”Artiklen i den russiske udgave af Maxim forarger os dybt, og vi fordømmer den totalt. Det er fuldstændig imod vores synspunkter hos den amerikanske udgave af Maxim,” skriver en talsperson i en mail til BuzzFeed.

Få russere accepterer homoseksuelle

Maxim er langt fra de eneste i Rusland, der ikke som udgangspunkt bryder sig om homoseksuelle. Ifølge en undersøgelse lavet af det uafhængige, russiske meningsmålingsinstitut Levada Center fra 2013 mener 74 procent af russerne ikke, at homoseksualitet bør accepteres af samfundet.

Derudover har Rusland siden 2013 haft en lov, der siger, at det er strafbart at fortælle mindreårige om homoseksualitet. De kalder oplysningen for ”propaganda” og straffer lovovertræderne med store bøde og fængselstraf.

Året inden udtalte talk show-vært Dmitry Kiselyov, at homoseksuelle burde forbydes at donere blod, sæd og deres organer til andre mennesker, hvis de dør i en ulykke.