Udland

Japan blæser på dom og vil igen fange hvaler ved Antarktis

4000 vågehvaler skal over 12 år fanges i det kolde vand ved Antarktis. Japan kalder fangsten videnskabelig. Scanpix

Japanske hvalfangerbåde vil fra marts næste år igen kunne sejle i havene omkring Antarktis på jagt efter vågehvaler.

Det har Japans regering besluttet at give tilladelse til, selv om Den Internationale Domstol i Haag sidste år slog fast, at den japanske hvalfangst i Det Sydlige Ishav skulle stoppe.

Det skriver avisen Sydney Morning Herald.

Fredag skrev Det Japanske Fiskeriagentur til Den Internationale Hvalfangstkommission, IWC, at landets hvalfangst ved Antarktis vil blive genoptaget fra slutningen af marts.

333 hvaler skal fanges årligt

Der er givet tilladelse til at fange 333 vågehvaler årligt de næste 12 sæsoner. Det er ifølge fiskeriagenturet videnskabeligt forsvarligt og to tredjedele færre hvaler end i de tidligere kvoter.

Japan kalder ikke sin hvalfangst for kommerciel, de kalder det derimod for videnskabeligt.

Landet begyndte videnskabelig hvalfangst i 1987, et år efter at IWC indførte et femårigt forbud mod kommerciel hvalfangst, der siden er blevet forlænget flere gange.

Japan har i årevis fastholdt, at langt de fleste hvalarter ikke er truet, og at konsumeringen af hvalkød er en del af landets kultur et par hundrede år tilbage.

Japan: Hvalfangst er dødelig forskning

Den kommercielle hvalfangst tog for alvor fart efter Anden Verdenskrig for at hjælpe med at bespise de mange sultne i landet.

Andre førende industrinationer, heriblandt USA og Storbritannien, har også tidligere jagtet hvaler, men den gesjæft blev endegyldigt stoppet med forbuddet mod kommerciel hvalfangst i 1986.

Norge og Island blæser på forbuddet, men Japan benytter et smuthul, som tillader såkaldt dødelig forskning.

- Formålet med Japans forskning er videnskab, som skal sikre, at den kommercielle hvalfangst, når den genoptages, vil være bæredygtig, fremgår det af hjemmesiden for det japanske hvalforskningsinstitut, ICR.