Udland

Rusland forventer undskyldning fra Tyrkiet for nedskudt fly

I videoen over artiklen kan du se det russiske fly styrte ned

Der er stadig ikke indløbet et realistisk svar på, hvorfor Tyrkiet skød et russisk kampfly ned tirsdag, fordi det ifølge tyrkerne havde krænket luftrummet.

At flyet angiveligt befandt sig i det tyrkiske luftrum er ikke et svar, som den russiske regering i Moskva godkender, lyder det torsdag.

- Vi venter stadig på en forklaring - en realistisk forklaring - fra tyrkisk side, siger Dmitrij Peskov, talsmand for Kreml, på en telefonkonference for journalister.

Putin efterlyser undskyldning

Den russiske præsident, Vladimir Putin, er dog ikke bleg for at skærpe retorikken over for Tyrkiet, som siden tirsdag er blevet lagt på køl af Rusland.

Han hæfter sig ved, at der hverken er kommet en undskyldning eller et tilbud om at betale for skaderne efter hændelsen tirsdag morgen, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

- Vi har endnu ikke hørt en undskyldning fra det højeste politiske niveau i Tyrkiet. Ej heller har vi hørt forslag om at reparere skaderne eller løfter om at straffe gerningsmændene for den kriminelle hændelse, siger Vladimir Putin.

- Man kan få det indtryk, at Tyrkiets ledere bevidst styrer de russiske-tyrkiske-relationer ind i en blindgyde, og det er beklageligt, tilføjer præsidenten.

Erdogan: Upassende tiltag

Samtidig har den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, bedt sine embedsmænd forberede en række tiltag, der inkluderer en fastfrysning af fælles tyrkisk-russiske projekter og restriktioner på russisk import af tyrkiske fødevarer.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, kalder ifølge det franske nyhedsbureau AFP tiltagene for "emotionelle" og "upassende for politikere."

Ifølge Erdogan blev det russiske fly skudt ned som følge af "stående ordrer i det tyrkiske militær."