Udland

Fra "Cowgirl" til ekstremist

Hendes øgenavn var "Cowgirl", fordi hun ofte gik med Cowboyhat. Hun drak og røg smøger, når hun gik i byen, og havde mange forskellige kærester. Men i tiden før hendes død tog hendes liv en drejning. Hun er et klassisk eksempel på et ungt menneske, der bliver radikaliseret. 

Den 26-årige kvinde Hasna Ait Boulahcen blev dræbt under en politiaktion onsdag i en lejlighed i bydelen Saint-Denis i Paris. Politiet havde fundet frem til lejligheden, hvor hun havde forskanset sig med sin fætter, Abdelhamid Abaaoud - den formodede hjerne bag sidste fredags massakrer i Paris. Et angreb, der kostede 130 mennesker livet. 5000 kugler skød det franske politi mod lejligheden og noget eksploderede. I første omgang mente det franske politi, at hun selv var iført et bombebælte, men det rejses der nu tvivl om.

Torsdag blev det bekræftet, at Boulahcens fætter blev dræbt under onsdagens aktion. Politiet var nødt til at identificere ham igennem spyt og hudprøver. I dag er der en formodning om et tredje mand i lejligheden. 

Hasna Ait Boulahcen skreg ”hjælp, hjælp” og forklarede politiet, at han ikke var hendes kæreste kort før, hun mistede livet.

Der lød adskillige høje eksplosioner, og det var på dette tidspunkt, at politiet formodede, at Boulahcen udløste et bombebælte og dermed blev den første kvindelige selvmordsbomber i Frankrig. Det er lige nu uklart, om det var den 26-årige kvinde eller en mand, der udløste bomben.

Nyhedsbureauet AFP har talt med kvindens mor og bror. De vidste øjeblikkeligt, at det var Hasna Ait Boulahcen, der råbte fra den belejrede lejlighed. De kunne genkende hende på stemmen.

Hun bliver beskrevet som en festglad ung kvinde, der aldrig havde læst koranen. Ifølge øjenvidner spiste hun sit sidste måltid på den amerikanske fastfoodrestaurant KFC - Kentucky Fried Chicken. 

Radikaliseret på kort tid

Hasna Ait Boulahcen boede sammen med sin mor i forstaden Aulnay-sous-Bois indtil for få uger siden.

- Det var hjernevask, forklarer hendes 58-årige mor til nyhedsbreauet AFP. 

Hvor fætteren Abdelhamid Abaaoud var erklæret jihadist, havde været i Syrien og var kendt af de europæiske myndigheder, er det kun inden for den seneste måned, at Boulahcen valgte at gå med niqab (tørklæde, red.) og tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. 

- Hun var ustabil, hun skabte sin egen boble. Ikke fordi hun gik op i at læse og studere religionen. Jeg har aldrig set hende åbne en Koran, fortæller hendes bror Youssouf til nyhedsbureauet AFP.

Blev aldrig lukket ind

Han talte sidst med hende søndag aften før angrebet. 

- Hun ringede til mig, fordi jeg tidligere havde ringet til hende, og hun lød som om, hun havde opgivet livet. 

Broderen kørte derfor over til hende, men hun lukkede ham aldrig ind.

Et rodet liv

Hasna Ait Boulahcens forældre er fra Marokko. De kom til Frankrig i 1973, og hun blev født i 1989. Forældrene blev skilt, og hun blev sat i en plejefamilie fra, hun var fem år til, hun var 15 år gammel. En tid hvor hun, ifølge broderen, var lykkelig og blomstrede op. 

- Men da hun blev ældre, blev hun mere og mere uregerlig. Hun løb væk fra sin plejefamilie, blev hensynsløs og kom i dårligt selskab, fortæller hendes bror. 

Hasna Ait Boulahcens blev mere vred, og politikilder siger, at hun var mistænkt for at have overtrådt narkolovgivningen.

- Hun brugte al sin tid på sin smartphone - husker Youssouf om den sidste periode af søsterens liv - for tre uger siden havde hun fortalt, at hun var flyttet ind hos en ven i nærheden. Vi er virkelig bedrøvede over alle ofrene, siger broderen.

Mangler et socialt fællesskab

Vi kender endnu ikke meget til Hasna Ait Boulahcens gøren og laden op til angrebet, men journalist og forfatter Jakob Sheikh, der har skrevet bogen ”Danmarks børn i hellig krig” om unge, radikaliserede danskere, er ikke overrasket, når han hører om Hasna Ait Boulahcens baggrund.

- Hendes historie flugter meget godt med det billede, man ser blandt de danske radikaliserede, som er taget til Syrien for at kæmpe. Det er sjældent, at det begynder mange år før. Ofte er det sådan, at man kort tid før får et nyt verdensbillede og et firkantet livssyn, fortæller han. 

Det undrer ham heller ikke, at den unge kvinde ikke tidligere har interesseret sig for religion. 

- I England og Frankrig har man ofte set, at hjemvendte syrienskrigere kort før afgang har bestilt bøger på Amazon som "Koranen for dummies" og "Islam for dummies". Flere er blevet afsløret i at have en begrænset kendskab til Islam. Så kvinden her er bestemt ikke et særtilfælde, siger Jakob Sheikh.

Ingen bestemt terroristformel

Han har i denne uge deltaget i et europæisk topmøde i Madrid om netop radikalisering. Jakob Sheikh forklarer, at der ikke er en bestemt formel på, hvad der sker, når unge bliver radikaliserede. 

- Det kan der være mange grunde til. Nogen bliver antændt af et socialt stigma, gerne kort før det sker. Det kan være, at de dropper ud af skolen, bliver involveret i noget kriminelt, mister kontakten til familien. Fælles er ofte, at de falder ud af et socialt fællesskab, og så er det nemmere at radikalisere folk, fordi de er sårbare, forklarer Jakob Sheikh. 

Myndighederne i Frankrig har i dag bekræftet, at Hasna Ait Boulahcen er en af de tre dræbte ved onsdagens politiaktion mod en lejlighed i pariserforstaden Saint-Denis.

Hvad ved vi om angrebene i Paris?

Fredag omkring klokken 21.30 blev Paris ramt af en række terrorangreb.

130 civile er døde, og flere end 300 er sårede - heraf mindst 99 i kritisk tilstand.

Syv terrorister er døde - seks sprængte sig selv i luften.