Udland

Parisere i hundredevis svarer terroristerne igen: Nyt hashtag spreder sig

Pariserne gør hvad de kan for at vise mod og sammenhold efter fredagens terrorangreb på byen, der kostede mindst 129 mennesker livet.

Hashtagget ”#JeSuisEnTerrasse” er blevet en populær kanal for at udtrykke disse følelser. På hashtagget, der oversat betyder ”Jeg er på Fortovscafe”, lægger parisere billeder op sig selv i byen, på restaurant eller på fortovscafe for at vise, at terrorangrebet ikke har skræmt dem til at blive inden døre.

Men sådanne trodsige beskeder er i virkeligheden et tegn på det stik modsatte, nemlig at folk er rigtigt bange, siger en dansk ekspert i sociale medier:

- Det er en form for opsætsighed. Hvis man har fået bank, så viser man opsætsighed og siger ”Jeg er i hvert fald ikke bange for dig”. Men det er udtryk for en kæmpestor angst, at man har behov for at skrive den slags almindeligheder. Når man skriver, at man ikke er angst, så betyder det det modsatte, at man faktisk er rigtig angst, men trodsig, siger Jesper Tække, der er lektor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet og ekspert i de sociale medier.

At det netop bliver de sociale medier som Twitter, der bliver kanalen for disse følelser, mener han kun er logisk:

- Vi har vænnet os til disse medier, så det er kun naturligt, at vi bruger dem i denne situation. Når vi som individer skal inkluderes i et fællesskab, så må vi bruge de kanaler vi har. I sådan en situation er vi sindssygt bange for at sige noget kontroversielt. Når vi så ser folk i vores netværk gøre det, så føler vi, at vi også roligt kan gøre det. Vi siger i virkeligheden blot at ”Vi er også med”. ”Vi er også bange”, siger Jesper Tække.

(artiklen fortsætter nedenfor)

T2Toolbox embed

T2Toolbox embed

T2Toolbox embed

Efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar bredte hashtagget #JeSuisCharlie (JegErCharlie) sig over hele verden. Og Charlie Hebdo har muligvis også inspireret #JeSuisEnTerrasse med sit svar til de mange sympatitilkendegivelser bladet modtog fra folk, der skrev at de ”bad for bladet, de overlevende og de dræbte”.

Dengang frabad bladet sig flere bønner. ”Vi har haft religion nok”, sagde bladet og bad i stedet folk om at nyde livet og feste.

En pointe Charlie Hebdo har gentaget på forsiden af sit seneste nummer. Forsidetegningen viser en mand, der drikker champagne, mens de dyre dråber løber direkte ud af seks skudhuller i hans krop. 

Og teksten lyder: ”De har våbnene. De kan rende os. Vi har champagnen!”.

Enkelte reaktioner på #JeSuisEnTerrasse kampagnen er dog skeptiske over for, hvad det skal nytte. Således skriver en helt uimponeret: "Wow, det skal nok skræmme terroristerne for alvor".

T2Toolbox embed

Hvad ved vi om angrebene i Paris?

Fredag omkring klokken 21.30 blev Paris ramt af en række terrorangreb.

130 civile er døde, og flere end 300 er sårede - heraf mindst 99 i kritisk tilstand.

Syv terrorister er døde - seks sprængte sig selv i luften.