Udland

Norge iværksætter terrorberedskab efter angreb i Paris

Den norske sikkerhedstjeneste, PST, har iværksat dele af sit terrorberedskab.

Beslutningen er knyttet til angrebene i Paris fredag aften og til det øgede antal asylansøgere i Norge, skriver nyhedsbureauet NTB.

Det er PST-chef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård, der har taget beslutningen. Det skete allerede mandag, oplyser Politiets sikkerhedstjeneste i en pressemeddelelse onsdag aften.

- Tiltaget, som er iværksat, er en national efterretningsindsats for at give PST og politiet det bedst mulige grundlag for at opfange og forebygge eventuel planlægning af terror i Norge.

- Det indebærer i praksis, at politiet og PST systematiserer og intensiverer indhentningen af al relevant information, som kan have betydning for trusselssituationen i Norge, skriver PST.

- Efterretningsarbejdet vil også indebære afdækning af enkeltpersoner, der knyttes bekymring til blandt det øgede antal asylansøgere i Norge, hedder det videre.

Angreb kan have en afsmittende effekt

Sikkerhedstjenesten oplyser, at man arbejder intensivt på at klarlægge og analysere, hvad angrebene i Paris, hvor 129 mennesker blev dræbt, kan betyde for Norge.

- Erfaringer fra tidligere terrorhandlinger viser, at angreb kan have en afsmittende effekt, og at nogle kan finde inspiration til at forsøge at gennemføre såkaldte følgehandlinger, skriver sikkerhedstjenesten.

Meldingen om iværksættelsen af terrorberedskabet i Norge kommer samtidig med, at den svenske sikkerhedstjeneste, Säpo, onsdag aften eftersøger en mand i forbindelse med en sag om planlægning af et terrorangreb.

Også Sverige og Danmark

Tidligere onsdag hævede Säpo sikkerhedsniveauet i Sverige til fire, det næsthøjeste, på grund af øget trussel om terror.

I Danmark har Rigspolitiet ligeledes valgt at hæve politiets beredskab fra "forhøjet beredskab" til "markant forhøjet beredskab".

- Forøgelsen af beredskabsniveauet sker som følge af den nuværende uafklarede situation i en række europæiske lande, skrev Rigspolitiet onsdag morgen i en pressemeddelelse.

Borgerne kommer imidlertid ikke til at kunne mærke nogen forskel i hverdagen med det forhøjede beredskab. Det har alene betydning for paratheden i politiet, oplyser Rigspolitiet.