Udland

PORTRÆT: Han var 'hjernen' bag Paris-angreb

Den belgiske mand Abdelhamid Abaaoud, der er nævnt som hjernen bag terrorangrebene i Paris, er død onsdag morgen. Det bekræfter den franske anklagemyndighed.

Dermed slutter jagten på en mand, der allerede var i myndighedernes søgelys inden terrorangrebet den 13. november, der kostede mindst 129 personer livet.

Allerede tidligere på året har "Frankrig og dets allierede forsøgt at slå manden ihjel i Syrien"  ifølge amerikanske tv-station CNN, der har talt med "en kilde tæt på efterforskningen i Frankrig". Abdelhamid Abaaoud har angiveligt været mål for luftangreb i den syriske by Raqqa, der er en af højborgene for Islamisk Stat.

I Belgien blev Abdelhamid Abaaoud idømt 20 års fængsel in absentia den 29. juli i år. Sagen handlede om planlægning af terror og rekruttering af jihadister til borgerkrigen i Syrien. Abdelhamid Abaaoud blev ifølge nyhedsbureauet Belga udpeget som leder af netværket på 32 personer, som belgisk politi optrevlede i januar i år.

Han er af marokkansk oprindelse, og er opvokset i Bruxelles-forstaden Molenbeek, hvor hans far Omar Abaaoud driver en butik.

Den belgiske avis Het Laatste Nieuws talte med faderen efter dommen i juli - og her tog faderen afstand fra sin søn.

- Abdelhamid har bragt skam over vores familie. Vores liv er ødelagt. Hvorfor ville han dræbe uskyldige belgiere? - vores familie skylder dette land alt, sagde han til avisen.

Flere af de øvrige terrorister fra angrebet i Paris har rødder i Molenbeek - og ifølge de franske efterretningskilder har der været kontakt mellem Abdelhamid Abaaoud og mindst en af de to Abdeslam-brødre som ifølge myndighederne deltog i angrebet i Paris.

Abdelhamid Abaaoud har efter sigende meldt sig under terroristernes sorte banner i 2013, og han har optrådt i propagandamateriale fra terrororganisationen Islamisk Stat - blandt andet hvor han kører en bil i Syrien med en hale af lig bundet efter bilen.

Han er også blevet interviewet til Islamisk Stats publikation Dabiq, hvor han udtalte sig om at undgå de vestlige efterretningstjenester.

- Allah udvalgte mig, Abuz-Zubayr al-Baljiki og  Abu Khalid al-Baljiki til at rejse til Europa for at terrorisere korsfarerne der fører krig mod muslimerne. Som I ved er Belgien medlem af korsfarernes koalitionen der angriber muslimerne i Irak og Syrien, siger han i den 7. udgave af Dabiq.

- Vi var igennem en række prøvelser under vores rejse. Vi brugte måneder på at finde vej ind i Europa, og ved Allahs styrke havde vi held til endelig at komme ind i Belgien. 

- Vi havde derpå held til at få fat i våben og oprette et sikkert mødested mens vi planlagde operationer mod korsfarerne, siger Abdelhamid Abaaoud.

Den religiøse interesse var inden turen til Syrien tilsyneladende ikke stor.

- Han kom ikke engang i moskéen, har hans storesøster Yasmina tidligere sagt til New York Times.

Ifølge avisen Independent gik Abdelhamid Abaaoud på en katolsk skole, inden han droppede ud til et liv med kriminalitet og stoffer.

Et liv, der sluttede onsdag d. 18 november i Parais-forstaden Saint-Denis i kamp med talstærk politistyrke. På den måde blev endnu et terrorangreb fra Abaaouds hånd afværget. Det mener i hvert fald statsanklageren i Paris:

- Et nyt hold terrorister blev neutraliseret. Alle indikationer er, at de på grund af deres våben, organisatoriske struktur og deres beslutsomhed var en kommando, der kunne have slået til, sagde statsanklageren i Paris, Francois Molins, på en pressekonference onsdag aften.

T2Toolbox embed