IS er verdens rigeste terrororganisation: Men hvordan?

Med cirka 12 milliarder kroner på kistebunden er terrororganisationen Islamisk Stat af flere eksperter udpeget til at være verdens rigeste terrororgan

Med cirka 12 milliarder kroner på kistebunden er terrororganisationen Islamisk Stat af flere eksperter udpeget til at være verdens rigeste terrororganisation.

IS, der senest har taget ansvaret for terrorangrebet i Paris, som kostede 129 mennesker livet, får blandt andet sine indtægter fra kidnapninger, skatteopkrævninger og handel med kunstgenstande. Den største indtægtskilde for Islamisk Stat er dog Mellemøstens sorte guld – olie.

Her kommer pengene fra:

 • Olie: Islamisk Stat har sat sig på flere oliefelter i både Syrien og Irak. Trods et år med bombninger fra den internationale koalition så peger de seneste oplysninger på, at IS tjener omkring tre milliarder kroner om året på at handle med olie. Internationale medier har sammenlignet Islamisk Stats olieproduktion med et decideret olieselskab. Mellem 34.000 og 40.000 tønder transporteres hver dag fra oliefelterne, hvor de bliver solgt til langt under den normale pris. IS bruger selv en del af olien, men via det sorte marked sælges der også til fjenden i skikkelse af Syriens præsident, Bashar al-Assad, som har behov for olie for at holde sin krigsmaskine i gang.
   
 • Skatteindtægter og afpresning: Det anslås, at der i de IS-kontrollerede områder i Syrien og Irak bor omkring syv-otte millioner mennesker. Her opkræver terroristerne skat og udfører afpresning, som i 2014 indbragte omkring fire milliarder kroner.
   
 • Kidnapninger: Kidnapning af både internationale og lokale journalister samt nødhjælpsarbejdere har også været en del af IS-forretningen. Selv om lande som USA og Storbritannien afviser at betale løsesum til terrororganisationen, så vurderes det, at IS har hentet 313 millioner kroner på den konto.
   
 • Mosul Centralbank: Da Islamisk Stat sidste år erobrede den irakiske storby Mosul, blev byens centralbank plyndret. Det indbragte angiveligt IS i omegnen af 2,5 milliarder kroner. Dertil kommer knap 490 millioner kroner, der blev udbyttet af andre bankplyndringer i 2014.
   
 • Salg af historiske kunstgenstande: Genstande fra historiske bygninger og museer er også blevet en handelsvare for Islamisk Stat. Det vurderes, at terrororganisationen på det illegale marked har solgt kunstgenstande for 383 millioner kroner i 2015.

Ifølge journalist og forfatter til bogen 'Terrorens kalifat- et indblik i Islamisk Stat', Deniz Serinci, så modtager Islamisk Stat dertil store donationer fra mellemøstlige rigmænd, ligesom handel med sexslaver også udgør en del af forretningen.

Millioner af kroner bruges til løn
En del af indtægterne bruger terrororganisationen på at udbetale løn til sine soldater. Forskellige tal har været fremme, men ifølge britiske Channel 4 så tjener en soldat mellem 65 og 1.000 dollars om måneden. Lønnen afhænger af, hvor stor soldatens familie er, jo flere børn des højere løn.

Channel 4 har beregnet, at IS årligt udbetaler 360 millioner dollars i løn til organisationens godt 30.000 soldater.

Deniz Serinci kalder det for afgørende, at den internationale koalition får ram på Islamisk Stats olieforretning, hvis organisationen skal besejres.

- Man skal tvinge lande som Tyrkiet og Jordan til at lukke grænserne, og man skal tvinge andre lande som Iran og Irak til ikke at købe olie af Islamisk Stat. Men det er meget svært at føre ud i virkeligheden. Folk er jo fristet til at købe den billige olie, og handlen sker ofte også via mellemmænd, så det er meget svært at spore, også fordi der er så meget korruption, siger Deniz Serinci.

Kilder: Channel 4 News, Financial Times, The Economist, Politiken

Herunder kan du læse om de formodede gerningsmænd ved terrorangrebet i Paris.

De formodede gerningsmænd i Paris