Udland

Syv amerikanske stater lukker for syriske flygtninge

I alt syv amerikanske stater nægter at tage imod flere syriske flygtninge.

Staternes guvernører mener nemlig, at det er for farligt at lade mennesker fra det krigshærgede land komme ind i USA efter fredagens angreb i Paris.

Fem stater har ifølge nyhedsbureauet Reuters mandag annonceret beslutningen, mens Alabama og Michigan allerede søndag gjorde det klart, at syrere ikke er velkomne der.

De republikanske guvernører Greg Abbot i Texas, Asa Hutchinson i Arkansas, Mike Pence i Indiana, Bobby Jindal i Louisiana og Phil Bryant i Mississippi siger mandag, at deres stater ikke længere vil hjælpe regeringens mål om at tage imod 10.000 syrere i de kommende år.

- Texas kan ikke deltage i et program, som vil resultere i at syriske flygtninge - som kunne have forbindelse til terrorisme - kommer til at bo i Texas, siger Greg Abbot, guvernør i Texas, i et åbent brev til Barack Obama mandag.

Amerikanere tror flygtninge gør USA mere utrygt

Det er dog uklart, hvilken magt guvernørerne har til at forhindre syrere i at komme ind i staterne, siger juridiske eksperter ifølge Reuters.

- Det er den føderale regering, der har magt over immigration. Hvis den tager imod syriske flygtninge, er de her, siger Deborah Anker, juraprofessor på Harvard.

Ifølge en ny måling fra analyseinstituttet Ipsos tror 52 procent af amerikanerne efter fredagens angreb i Paris, at det gør landet mindre trygt at acceptere syriske flygtninge.

Beslutningen om at nægte syriske flygtninge adgang til Syrien kom tre dage efter, at gerningsmænd med skydevåben og selvmordsbælter dræbte 129 mennesker i en række koordinerede angreb i Paris.

Ifølge Frankrigs præsident, François Hollande, blev angrebene planlagt i Syrien og forberedt og organiseret i Belgien.

Islamisk Stat har taget ansvaret for attentatet.

I USA's sidste regnskabsår, som sluttede sidst i september, tog nationen imod 1682 syriske flygtninge. Året før kom kun 105 til USA. De fleste af dem kom til Texas, Michigan og Californien.