Udland

EU-chef: Frygten for mangfoldighed kan ødelægge Europa

Frygten for mangfoldigheden i dagens Europa kan skabe så mange spændinger, at det ødelægger vores samfund indefra, advarer EU's udenrigschef, Federica Mogherini, mandag efter et udenrigsministermøde i Bruxelles.

Efter weekendens blodige attentater, der kostede mindst 129 mennesker livet i Paris, er hun nervøs for, at "de europæiske samfund kan tro, at det er mangfoldighed, der svækker os og truer os".

- Det er faktisk frygten for mangfoldighed, der kan ødelægge vores samfund indefra. Og det er en anden frygt, vi står over for, sammen med den meget konkrete og skræmmende trussel, vi har set i Paris’ gader, siger hun.

EU's udenrigschef siger, at terrorisme er en global trussel, og at det er et globalt ansvar at forhindre terror og bekæmpe terroristerne.

Hun understreger også, at Europa skal bevare sine "åbne samfund, der gør os til det, vi er".

Kristian Jensen: Alvorlig stemning

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger, at der var en "alvorlig stemning" på mødet i Bruxelles, der foregik, mens der få kilometer borte var en større politiaktion i gang i jagten på en formodet medskyldig i den fattige indvandrerkommune Molenbeek.

- Men det var også en stemning præget af beslutsomhed. Nemlig at det er os, der skal vælge vores leveform, og det skal ikke defineres af en middelalderlig tankegang fra Isil, siger Kristian Jensen.

Isil er en anden betegnelse for terrororganisationen Islamisk Stat, der stod bag de blodige attentater i Paris.

EU-landene er enige om, at det er vigtigt at få skærpet den ydre grænsekontrol, men den danske udenrigsminister siger samtidig, at det vil være en illusion at tro, at det kan stoppe terrorisme.

- Selv om der er en enkelt, der er kommet ind over EU's ydre grænser, så er de fleste, der er identificeret som terrorister, bosiddende i EU-lande, i Frankrig og Belgien, siger han om efterforskningen af attentaterne i Paris.

IS truer igen

I en video udsendt mandag truer terrororganisationen Islamisk Stat angiveligt med, at de lande, der deltager i luftangreb i Syrien, vil blive ramt lige så hårdt som Frankrig.

- Nu vil de true dem, der deltager i flyangrebene. Men sagen er, at de truer os i forvejen. De er en trussel mod fredelige mennesker over hele verden, og derfor skal de bekæmpes, siger Kristian Jensen.

De danske F-16 kampfly har hidtil alene bombet Islamisk Stat i Irak, men udenrigsministeren overvejer - med støtte fra Socialdemokraterne - om de også skal bombe Islamisk Stat i Syrien.

Hvad ved vi om angrebene i Paris?

Fredag omkring klokken 21.30 blev Paris ramt af en række terrorangreb.

130 civile er døde, og flere end 300 er sårede - heraf mindst 99 i kritisk tilstand.

Syv terrorister er døde - seks sprængte sig selv i luften.