Udland

Franske aviser efter terror: "Denne gang er det krig"

 Ukendt

Artiklen er opdateret klokken 11.10 med de seneste dødstal.

Frankrig er i chok, efter Paris fredag aften blev ramt af flere tilsyneladende koordinerede terrorangreb, der har kostet mindst 127 mennesker livet. Chokket afspejler sig også på dagens avisforsider.

"Denne gang er det krig," står der med versaler på forsiden af Le Parisien.

Andre aviser beskriver "rædslen" og "blodbadet". Overskrifterne bliver ledsaget af billeder af sårede og grædende personer og hårdtarbejdende redningsmandskab.

Her skiller avisen L'Equipe sig dog ud ved at bringe en helt sort forside, hvor den hvide overskrift kan oversættes til "Rædslen".

L'Equipes forside.

Flere af forsiderne bærer præg af, at der ved deadline - og stadig lørdag morgen - ikke var overblik over situationen. Flere aviser skriver om mindst 40 eller snesevis dræbte. Det officielle dødstal er lige nu mindst 127, mens 99 personer er kritisk sårede.

Se otte franske avisforsider nederst i artiklen.

Terrorister slog til mindst seks steder

Angrebene er sket mindst seks steder i Paris. Der er nogen usikkerhed om det præcise tal, da flere af stederne ligger tæt på hinanden, og man derfor ikke ved, om der er tale om særskilte angreb eller enkelte, der har spredt sig. 

Sikkert er det dog, at der blev skudt med automatvåben fra en bil nær restauranten Petit Cambodge omkring klokken 21.30. Dette fik præsident Francois Hollande at vide klokken 21.36, da han var til fodboldkamp mellem Frankrig og Tyskland på nationalstadionet Stade de France.

Til venstre i billedet ses Francois Hollande, der for besked om angrebene over telefon på nationalstadionet.

Få minutter senere slog terroristerne til udenfor stadionet, hvor mindst to selvmordsbombere sprængte sig selv i luften cirka klokken 21.45.

Samtidig udspillede der sig en gidselsituation på koncertstedet Bataclan, hvor rockbandet Eagles of Death Metal gav koncert. Der har desuden været angreb i gaderne Rue de Charonne, Boulevard Voltaire.

Se, hvordan de franske aviser beskriver angrebene her:

 1. Libération

  "Blodbad i Paris". Sådan lyder overskriften på avisen Libération.

  "Flere simultane angreb i Paris og nær Stade de France førte til mindst 42 døde. En hidtil uset bølge af angreb," skriver avisen videre.

 2. L'Equipe

  Avisen L'Equipes forside er gået i sort. Overskriften lyder "Rædslen".

  "Terrorangreb fandt sted i nærheden af Stade de France i Saint-Denis og i Paris i går. Klokken 00.30 var dødstallet mindst 40 døde," står der videre.

 3. Aujourd'hui en France

  "Terroristmassakre midt i Paris." Disse ord møder læserne af avisen Aujourd'hui en France.

  "En bølge af tilsyneladende koordinerede angreb i Paris og ved Stade de France har ført til snesevis døde i aftes. Imens var en gidselsituation stadig i gang koncertsalen Bataclan," står der på forsiden.

 4. L'Ardennais

  Overskriften på L'ardennais' forside lyder "Blodbad midt i Paris." Det følges op af teksten:

  "Flere skyderier brød i går nat ud samtidig i Paris og tæt på Stade de France, efterlader mindst 40 døde. En gidselsituation var også i gang i Bataclan."

 5. Le Figaro

  Overskriften på Le Figaros forside erklærer "Krig midt i Paris."

  "En række hidtil usete terrorangreb fandt sted i nat i Paris og tæt på Stade de France, med snesevis døde og sårede til følge. Francois Hollande sagde ved midnat, at han erklærede Frankrig i undtagelsestilstand og beordrede grænserne lukket. Et ekstraordinært ministermøde blev indkaldt i løbet af natten. Disse angreb har vakt enorme følelser verden over. Barack Obama sagde på tv, at angrebene ramte "hele menneskeheden og vore universelle værdier," står der.

 6. La Voix du Nord

  Også avisen La Voix du Nords forside omtaler "Rædslen i Paris."

  "Mindst 40 døde. Francois Hollande erkærer undtagelsestilstand i Frankrig," står desuden.

 7. Nice-Matin

  Også Nice-Matin bringer overskriften "Rædslen" på forsiden.

  "Flere angreb med krigsvåben og sprængstoffer i centrum og nord for Paris har ført til mere end 100 dræbte i aftes. Præsident Francois Hollande har erklæret undtagelsestilstand i hele området."

 8. Le Parisien

  Le Parisien tager erklærer krig på forsiden:

  "Denne gang er det krig."

  "Flere simultane terrorangreb i det østlige Paris og nær Stade du France har ført til mere en hundrede døde i aftes. Som følge af denne bølge af angreb har Francois Hollande erklæret undtagelsestilstand og krævet grænserne lukket," står der.