Udland

Fogh: Islamisk Stat skal udryddes

Der er brug for en forstærket indsats mod terror.

Sådan lyder det fra NATO's tidligere generelsekretær og tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, efter den franske hovedstad Paris fredag blev ramt af mindst seks terrorangreb, der indtil videre har kostet 129 personer livet, mens 300 er indlagt med kvæstelser.

80 af de sårede skal være i kritisk tilstand.

Danske politikere bør overveje indsats

Frankrigs præsident, Francois Hollande, oplyste lørdag formiddag på et pressemøde, at terrororganisationen Islamisk Stat står bag angrebet – ligesom terrorbevægelsen i en erklæring har taget ansvaret.

- Jeg synes, at danske politikere såvel som andre europæiske politikere bør overveje indsatsen, så man kan trække ondet op ved roden, siger Anders Fogh Rasmussen.

Og det kan ifølge den tidligere generalsekretær ikke ske ved kun at bekæmpe terrororganisationen IS, Islamisk Stat, fra luften - for at nedkæmpe organisationen vil det være nødvendigt at sætte landtropper ind i kampen, vurderer Fogh, der med egne ord betragter angrebet i Paris med forfærdelse.

- Det er dybt tragisk for den franske befolkning, at den for anden gang i år oplever et så forfærdeligt terrorangreb, siger Anders Fogh Rasmussen.

En krigshandling

På pressemødet lørdag kaldte præsident Francois Hollande terrorangrebet for en egentlig krigshandling - og det vurderer Fogh er sket for at sende et klart signal:

- Det er en stærk formulering. Og der er ikke tvivl om, at det vil føre til et ret kontant svar fra fransk side, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Og så er der et interessant aspekt. For når man taler om en krigshandling, så er der tale om et angreb på en NATO-allieret. Ligesom terrorangrebet i USA 11. september blev betragtet som et angreb på en allieret. Og da besluttede NATO at aktivere sin artikel fem - musketereden - der handler om, at et angreb på én allieret er et angreb på alle, siger Anders Fogh Rasmussen.

Skal bede om støtte

En samlet NATO-indsats vil dog kræve, at det angrebne land vil anmode koalitionen om en krigshandling - og Fogh vurderer, at det formentlig ikke vil ske efter angrebene i Paris:

- Baseret på min viden om, hvordan franskmænd tænker, tror jeg ikke, at franskmændene vil bede om NATO om hjælp. De vil handle på egen hånd, mener Anders Fogh Rasmussen.

Men samtidig med, at Frankrig lægger op til en forstærket indsats mod IS - så mener Fogh, at de fleste andre europæiske lande har sovet i timen.

Kun USA og Frankrig

- Der er formelt en international koalition, der er ledet af USA og tæller 60 lande. Det er imponerende, men når man går ind og ser, hvad de enkelte bidrager med, så er det forsvindende lidt.

- Som sædvanlig tror europæerne, at andre kan løse problemerne, men der er brug for en forstærket indsats mod islamisk stat. At rykke ondet op ved roden, siger Anders Fogh Rasmussen, der samtidig vurderer, at det ikke er nok at bekæmpe IS fra luften.

Man er nødt til at sætte landtropper ind mod Islamisk Stat.

- Jeg tror dog ikke, det er nogen god idé at sætte vestlige tropper ind. Det bør være lande fra regionen og styrker fra regionen, siger Fogh.

Lokale landtropper, der er støttet af den internationale koalition.

IS og Irak - ikke Vesten

Anders Fogh Rasmussen vil dog ikke pege på Vesten som grunden til, at IS i dag er så stærk en organisation, at tilhængere kan udføre terrorangreb på europæisk jord - i stedet mener han, at terrororganisationen opstod efter, at den syriske borgerkrig brød ud.

Han kalder IS for et produkt af Assad-styrets undertrykkelse af befolkningen - ligesom regimet i Irak også er en del af årsagen.

Og samtidig med, at IS selv kan iværksætte angreb - mener Fogh, at alene eksistensen af Islamisk Stat giver inspiration til radikaliserede personer og grupper.

- Jeg synes, at danske politikere såvel som andre europæiske politikere bør overveje indsatsen, så man kan trække ondet op ved roden. Man er nødt til at gå ind til ondets rod, og det er at udrydde Islamisk Stat, mener Anders Fogh Rasmussen.

Se interviewet med Anders Fogh Rasmussen, der ligger i to dele over og under denne artikel.