Udland

Pentagon bekræfter bombeangreb: IS-bødlen 'Jihadi John' var målet

Amerikansk militær har torsdag udført et luftangreb rettet mod Mohammed Emwazi, der er bedre kendt under navnet Jihadi John.

Pentagon bekræfter i en pressemeddelelse, at man i et droneangreb gik efter Jihadi John, der er kendt for at have deltaget i en række henrettelser af vestlige gidsler for terrorgruppen Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Det er stadig er uvist, om Jihadi John blev dræbt i angrebet. Men der er en høj sandsynlighed for, at han blev ramt af angrebet, oplyser en højtstående militærkilde til BBC. Pentagon har dog ikke meldt noget ud endnu.

- Vi gennemgår resultaterne af nattens operation og vil give yderligere information, når og hvor det er passende, oplyser Pentagons talsmand Peter Cook i pressemeddelelsen.

Dronen bombede i nærheden af den syriske by Raqqa, der er kendt som IS' højborg i det krigshærgede land.

Bøddel på henrettelsesvideoer

Jihadi John er blevet symbolet på den militante gruppes brutalitet, og hvis han er blevet dræbt, vil det markere slutningen på en jagt, der har stået på i over et år.

Han menes at have ført kniven i forbindelse en lang række henrettelser, der blev filmet og lagt på internettet som propaganda for IS. Herunder drabene på de amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff, den amerikanske nødhjælpsarbejder Abdul-Rahman Kassig, de britiske nødhjælpsarbejdere David Haines og Alan Henning og den japanske journalist Kenji Goto.

OVERSIGT: Gidsler dræbt af Islamisk Stat

Foley

Foley

James Foley, 40 år (USA)
Videooptagelsen af den amerikanske journalist James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august 2014. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

Foto: Polfoto

Sotloff

Sotloff

Steven Sotloff, 31 år (USA)
Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Videooptagelsen af hans henrettelse blev offentliggjort 2. september 2014. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år.

Foto: Scanpix

Haines

Haines

David Haines, 44 år (Storbritannien)
Videoen af nødhjælpsarbejderen David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september 2014. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet.

Foto: Privat

Gourdel

Gourdel

Herve Gourdel, 55 år (Frankrig)
Franskmanden Herve Gourdel blev henrettet i Algeriet af gruppen Jund al-Khalifa, som er en militant, algerisk gruppe med tilknytning til IS. Videoen, hvor han bliver halshugget, blev offentliggjort 24. september 2014.

Foto: Scanpix

Henning

Henning

Alan Henning, 47 år (Storbritannien)
Videoen blev offentliggjort den 3. oktober 2014 og viser angiveligt et medlem af IS halshugge den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning. Han blev kidnappet af militante islamister i december 2013, da han leverede nødhjælpsforsyninger i Syrien.

Foto: Scanpix

Kassig

Kassig

Peter Kassig, 26 år (USA)
Videoen af den amerikanske nødhjælpsarbejder Peter Kassigs henrettelse blev offentliggjort den 16. november 2014. Han blev taget som gidsel i Syrien i 2013.

Foto: Scanpix

Yakuwa

Yakuwa

Haruna Yukawa, 42 år (Japan)
Den japanske sikkerhedsrådgiver var rejst til Syrien Syrien i et forsøg på at ”finde sig selv” efter en række voldsomme begivenheder de senere år. Da Yakuwa ankom til byen Aleppo, blev han taget til fanget af IS, som den 24. januar 2014 offentliggjorde en video om hans død.

Foto: Privat

Goto

Goto

Kenji Goto, 47 år (Japan)
Den 31. januar 2015 offentliggjorde IS en video, hvor den japanske journalist Kenji Goto blev halshugget. Goto rejste ind i Syrien den 24. oktober 2014 og blev angiveligt indfanget af IS dagen efter.

Foto: Privat

Danskeren Daniel Rye, der sad som gidsel hos IS i over et år og blandt andet havde Jihadi John som fangevogter, har over for DR beskrevet, hvordan Jihadi John torterede ham både fysisk og psykisk.

- Han tog mig op, og så skulle vi danse tango sammen. På det tidspunkt kiggede jeg bare ned i jorden hele tiden, for kiggede jeg dem i øjnene, vankede der endnu flere tæsk. Han førte mig rundt i fængslet, og lige pludselig så skubbede han mig bare ned, og så sparkede de og slog på mig. Og så sluttede de så af med at give mig en tur, hvor de truede med at klippe min næse af med en skævbider, har Daniel Rye fortalt til DR.

Før ramt i luftangreb

Den maskerede videobøddel har før været målet for den internationale koalitions luftangreb i Syrien. I november 2014 blev han meldt såret under et amerikansk luftangreb i Irak.

IS-krigeren mentes dengang at være blevet såret, da de amerikanske kampfly gennemførte et angreb mod en irakisk by i nærheden af grænsen til Syrien.

Adskillige IS-medlemmer kom til skade under angrebet, men det var uvist, hvor alvorlige deres kvæstelser var. De sårede personer kom dengang under lægebehandling og blev derefter transporteret til den syriske by Raqqa.