Nu er det femte medlem af The Beatles død – igen

16x9
Andy White er ikke den første, der er blevet kaldt det femte medlem af The Beatles. Foto: Getty.

Selvom musikgruppen The Beatles er kendt for at have fire medlemmer, er det ikke første gang, at et uofficielt femte medlem er blevet meldt død.

Selvom musikgruppen The Beatles er kendt for at have fire medlemmer, er det ikke første gang, at et uofficielt femte medlem er blevet meldt død. Det er faktisk sket ret mange gange.

Den her gang er det 85-årige Andy White, som døde af et slagtilfælde mandag. Det skriver CNN. Flere gange er han blevet omtalt som det femte medlem af The Beatles, fordi han spillede på trommer i den amerikanske version af gruppens sang ”Love Me Do” i 1962.

På den udgave af sangen spillede officielle bandmedlem Ringo Starr på tamburin. Han overtog trommesættet i sangen på gruppens senere udgivelse i Europa.

En række andre mænd er blevet refereret til som The Beatles’ ekstra medlem. Herunder kan du se fem andre, der også er blevet omtalt som bandets femte medlem, da de døde.

Stuart Sutcliffe 

Stuart Sutcliffe et sted i Hamborg i 1961.
Stuart Sutcliffe et sted i Hamborg i 1961. Foto: Getty.

På trods af at Stuart Sutcliffe kun nåede at være medlem af bandet, inden det slog igennem, omtaler flere ham som bandets femte medlem. Ifølge BBC skyldes det, at han krediteres for at have givet gruppen dens særlige image.

Stuart Sutcliffe er én af dem, der omtales som det femte medlem, som kan spores længst tilbage. For ham opstod relationen til bandet det allerede før, de hed The Beatles.

I Liverpool mødte han John Lennon på Liverpool College of Art. Dengang inviterede John Lennon ham til at være med i bandet, som på det tidspunkt hed The Quarrymen. Bandet bestod dengang, udover af John Lennon, også af Paul McCartney og George Harrison.

I 1961 meldte Stuart Sutcliffe sig ud af bandet, før det endnu havde fået succes. Et år efter døde han som 21-årig af en hjerneblødning.

Billy Preston 

Billy Preston til venstre, Mick Jagger fra The Rolling Stones til højre.
Billy Preston til venstre, Mick Jagger fra The Rolling Stones til højre. Foto: Getty.

Amerikansk keyboardspiller Billy Preston bliver omtalt som det femte medlem, fordi han spillede keyboard på numrene ”Let it Be” og ”Abbey Road.” Sangen ”Get Back” er både The Beatles og Billy Preston blevet krediteret for.

Billy Preston kom første gang i kontakt med gruppemedlemmerne i 1962 i Hamborg, hvor han spillede med Little Richard.

Det var John Lennon, der inviterede Billy Preston med i gruppen, men idéen blev efter sigende slået ned af resten af bandet.

Udover sit arbejde med The Beatles er Billy Preston også kendt for sin solokarriere og for at have arbejdet med The Rolling Stones

Fra november 2005 lå han i koma indtil juni 2006, hvor han døde.

Brian Epstein

I forgrunden ses Brian Epstein i et studio i Manchester. I baggrunden ses optagelserne til programmet Late Scene Extra, hvor The Beatles medvirkede den 25. november 1963.
I forgrunden ses Brian Epstein i et studio i Manchester. I baggrunden ses optagelserne til programmet Late Scene Extra, hvor The Beatles medvirkede den 25. november 1963. Foto: Getty.

Det er ikke kun musikere, som er blevet kendt som bandets femte medlem. Bandets manager, Brian Epstein, er også blandt dem, der er blevet omtalt som det ekstra medlem.

Brian Epstein er manden, der troede på bandet fra begyndelsen og underskrev en pladekontrakt med dem i 1962. Herudover er han også kendt for at ændre deres image fra læderjakker og jeans til jakkesæt og slips.

I 1967 døde han 32 år gammel grundet en overdosis af lægemidlet sedativ. På det tidspunkt havde The Beatles opnået stor succes.

Neil Aspinall

Neil Aspinall fører The Beatles forbi sikkerhedsfolk og videre op til scenen. Bagved Neil Aspinall ses Poul McCartney.
Neil Aspinall fører The Beatles forbi sikkerhedsfolk og videre op til scenen. Bagved Neil Aspinall ses Poul McCartney. Foto: Getty.

Også direktøren i The Beatles’ eget pladeselskab, Apple Corps, er blevet omtalt som bandets femte medlem. Neil Apsinall hedder han, og er kendt for i flere år at have kæmpet for at beskytte Beatles’ musik, image og ophavsret.

Han er blandt andet blevet bemærket for at køre sagen for The Beatles i sagen om IT-virksomheden Apple Inc.

Konflikten startede i 1980, hvor IT-virksomheden første gang reklamerede for Apple-computer. Dengang havde The Beatles i 12 år haft selskabet Apple Corps. Såvel pladeselskabet som IT-virksomheden blev typisk omtalt med forkortelsen ”Apple.” I 2007 endte sagen efter mere end 25 års kamp, hvor de sammen fandt en løsning. Den lød på, at Apple Inc. har retten til de fleste varemærker relateret til Apple.
Konflikten startede i 1980, hvor IT-virksomheden første gang reklamerede for Apple-computer. Dengang havde The Beatles i 12 år haft selskabet Apple Corps. Såvel pladeselskabet som IT-virksomheden blev typisk omtalt med forkortelsen ”Apple.” I 2007 endte sagen efter mere end 25 års kamp, hvor de sammen fandt en løsning. Den lød på, at Apple Inc. har retten til de fleste varemærker relateret til Apple. Foto: Getty.

Herudover har Neil Aspinall også mindre musikalske roller på en række sange, hvilket han er blevet knap så kendt for i forhold til sin rolle som manager.

Han har spillet på forskellige instrumenter i baggrunden på sange som Magical Mystery Tour, Within You Without You og Being for the Benefit of Mr. Kite.

Neil Aspinall er også blandt dem, der er blevet meldt død som det femte medlem inden Andy White. Det var i 2008, hvor lungekræft tog livet af ham.

Tony Sheridan

Tony Sheridan sammen med The Beatles i Hamborg i 1960.
Tony Sheridan sammen med The Beatles i Hamborg i 1960. Foto: Getty.

Tony Sheridan er endnu en, som er kendt som én af dem, der troede på The Beatles i starten. Det gjorde han fra 1960’erne, hvor han lod bandet optræde som sit backup-band i Hamborg.

The Beatles optræder derudover på Tony Sheridan single ”My Bonnie.” Ifølge BBC beskrives han som en katalysator til The Beatles' succes. Ringo Starr tweetede nedenstående, da Tony Sheridan døde.

 

Hvem var The Beatles?

  • The Beatles var en popgruppe i Storbritannien.
  • Gruppen opstod i slutningen af 1950’erne i Liverpool.
  • Bandet bestod officielt af John Lennon (guitar), Paul McCartney (sang), George Harrison (bas) og fra 1962 Ringo Starr (trommer og sang).
  • "Love Me Do" blev deres første selvstændige single. Den udkom i 1962.
  • Det var først med singlen "Please Please Me," at bandet fik sit gennembrud i 1963.
  • I 1964 optrådte The Beatles første gang på tv.
  • Med gruppens popularitet opstod begrebet "Beatlemania." Begrebet definerede bandets enorme fanskare.

Kilde: Den Store Danske (Gyldendal).