Udland

Flygtninge i Malmø: Luk grænsen - de kan ikke tage sig af os alle

Torsdag klokken 12.00 er det ikke længere muligt at rejse helt uforstyrret over grænsen mellem Danmark og Sverige.

En ny svensk grænsekontrol vil de næste ti dage sørge for kontrol af rejsende på vej ind i landet, annoncerede den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, på en pressekonference onsdag aften.

En flygtning vil med grænsekontrollen have tre muligheder: Søge asyl i Sverige, vende tilbage til det land, som de kommer fra, eller søge asyl i et andet land – og finde en vej uden om Sverige for at komme dertil.

Og på modtagelsescentret Jägersro i Malmø er flere flygtninge glade for, at den svenske regering indfører kontrol ved grænsen.

- Vi er mange. Der er børn, som sover på gulvet – uden tæpper eller puder. Jeg får det dårligt, når jeg ser det, siger Hanni Abdai Fattah til Aftonbladet.

Personalet er stresset og modtagelsescentret overfyldt, lyder det fra den 21-årige flygtning.

- Luk grænsen. Vi er kommet alt for mange. De kan ikke tage sig af os alle, siger Hanni Abdei Fattah.

Bekymret for familierne

Ifølge Aftonbladet må flygtningefamilier med børn vente 12 timer, før de kan få en plads. Enlige mænd bliver smidt ud af deres værelser og må sove udendørs for at gøre plads til andre.

Og den kaotiske situation i Sverige kommer bag på den 37-årige syriske flygtning Amer Anaout.

- Jeg er overrasket over, hvordan det er her i Sverige. Hvis de ikke kan tage sig ordentlig af os, skal de ikke tage så mange, siger han til Aftonbladet og tilføjer:

- Jeg er bekymret for, hvad der nu skal ske med min familie. Min kone og to børn er på vej til Sverige.

190.000 asylansøgere i 2015

I oktober oplyste Migrationsverket, den svenske udlændingestyrelse, at man forventer op mod 190.000 asylansøgere alene i 2015.

Og også i 2016 forventer svenskerne en stor strøm af flygtninge til landet. I 2016 lyder prognosen på mellem 100.000 og 170.000 asylansøgere. 

FAKTA: Svensk grænsekontrol

Den 12. november indførte Sverige en midlertidig grænsekontrol.

Kontrollen skulle kun vare i 10 dage, men den svenske statsminister Stefan Löfven forlængede perioden, da han annoncerede en lang række asylstramninger den 24. november.

Et flertal i det svenske parlament er for et lovforslag, som vil gøre det umuligt for rejsende i bus, tog eller færge at komme ind i Sverige uden gyldig identifikation.

Lovforslaget forventes at blive vedtaget i midten af december og træde i kraft den 21. december.

Flygtninge har tre muligheder ved den svenske grænse:  1. Søge asyl i Sverige 2. Tage tilbage fra det land, som de kom fra 3. Søge asyl i et andet land - og finde en vej uden om Sverige for at komme dertil

Stena Line kræver at se pas på alle rejsende med færger fra Danmark og Tyskland til Sverige.

Skånetrafik anbefaler rejsende på tog over Øresund at medbringe pas.

Derfor skriver TV 2 'flygtninge og migranter'

TV 2 modtager en del henvendelser fra seere og læsere, der mener, vi bruger de forkerte termer om de mange mennesker, der i denne tid strømmer til Danmark. 

I hovedtræk dækker de forskellige begreber over følgende: 

  • Asylansøger: En person, der har søgt om asyl i et givent land.
  • Flygtning: En person, der har opnået at få asyl.
  • Indvandrer: En person, der har fået opholdstilladelse til at være i et andet land.
  • Migrant: En person, der er rejst til et andet land.

I daglig tale kaldes mange for flygtninge. Mange vil også mene, at hvis man for eksempel flygter fra fra krig i Syrien, er man flygtning – selvom man endnu ikke har fået asyl.

Derfor har TV 2 valgt, at de, der er på flugt fra krig og personlig forfølgelse, kaldes flygtninge. Også selvom de ikke har fået asyl. Resten omtales som migranter. Består gruppen af både flygtninge og migranter, kalder vi dem begge dele.