Udland

Russisk kunstner sætter ild til hemmeligt politi

Tidligt mandag morgen stod Pjotr Pavlenskij foran indgangen til en af Moskvas mest berygtede bygninger med en dunk benzin i hånden.

Nogle russere vil kalde ham sindssyg.

Andre vil kalde ham en kreativ kunstner.

Om man er i den ene, anden eller tredje lejr, så er der ingen tvivl om, at de fleste russere kender Pavlenskijs navn.

Og de få, der ikke gør, må have hørt om ham efter det, han gjorde med benzindunken.

Satte ild til sikkerhedstjenesten

På et videoklip ser man kort tid efter de meterhøje stikflammer, der kaster sig op ad indgangspartiet til den berygtede bygning på Lubjanka-pladsen i hjertet af Ruslands hovedstad.

Det er også hjertet af den russiske sikkerhedstjeneste FSB, der har haft til huse i den ikoniske bygning siden tjenesten i sin tid hørte under Sovjetunionen og blev kaldt KGB.

Læs også: Russisk performancekunstner skærer øreflip af i protest

Man kan stadig møde ældre moskovitter, der får gåsehud, når de genfortæller beretningerne om de timelange forhør og den omfattende tortur af politiske fanger, der fandt sted i bygningen dengang.

Med andre ord er Pavlenskij - som er kendt for en lang række kontroversielle kunstaktioner - gået efter en symbolsk magtinstitution i Rusland.

En institution, han beskylder for at bruge aflytninger og overvågning til at tryne befolkningen.

En lussing til FSB

Aktionen er med hans egne ord "en lussing til den terrortrussel, FSB udgør med sine terrorlignende metoder og sin magt over 146 millioner mennesker".

- Frygt gør frie mennesker til en klistret masse af ukoordinerede enheder, tilføjer han i sin skriftlige forklaring.

Læs også: Pussy Riot kræver flere sanktioner

Ikke overraskende er Pavlenskij blevet hyldet for aktionen blandt ligesindede på sociale medier i Rusland.  Men der fattes ikke meget sympati for aktionen fra de russiske statsmedier.

Den populære russiske TV-vært Vladimir Solovijov siger ifølge BBC, at ildspåsættelsen er alt andet end kunst.  Hvis nogen for eksempel havde sat ild til oppositionslederens kontorer i Rusland, havde det med det samme været 'en terrorhandling', påpeger han.

Den politiske aktivisme i Rusland har de senere år været præget af især Pavlenskij og punkgruppen Pussy Riot.

Sidstnævnte blev i midten af august 2012 dømt for “hooliganisme motiveret af religiøst had”. Omtrent seks måneder inden havde de lavet en punkbøn til Jomfru Maria i Frelserkirken i Moskva. Bønnen appellerede til, at hun skulle drive den daværende præsidentkandidat og nuværende præsident Vladimir Putin ud af landet.

Protest mod Putins 'politistat'

Men de politiske manifestationer har oftest appel til de folk, der i forvejen er kritiske over for præsident Vladimir Putin.  Det siger Mette Skak, som er ruslandsekspert og lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet:

- Aktionen har den symbolik, at man protesterer mod den politistat, som man opfatter Putins Rusland som.  Det kan helt klart afkodes som en kritik af, at Putin selv har et FSB/KGB-univers som sit mentale landkort - og at mange beslutningstagere omkring ham også er professionelt rundet af institutionen, siger Mette Skak til TV 2.

Læs også: Pussy Riots forsvarsadvokat støtter Putins fremtog på Krim

Med andre ord skal den seneste aktion ses som et forsøg på at illustrere, at der er noget galt med magtstrukturen i Rusland, og at den hemmelige tjeneste i for høj grad er med til at sætte dagsordenen.

Søm i skridtet

Tidligere har Pavlenskij vakt opsigt med andre markante aktioner.

I 2013 gik det verden rundt, da han en søndag eftermiddag midt i november sømmede sit skridt fast til Den Røde Plads.

Det var i protest mod øget politikontrol i Rusland, og han blev sigtet efter samme paragraf som Pussy Riot: Hooliganisme motiveret af religiøst had.  Det er i øvrigt den eneste gang, han indtil nu er blevet retsforfulgt.

Netop i forbindelse med Pussy Riots retssag trak Pavlenskij også overskrifter, da han syede sine læber sammen i protest mod sagen.

Efter ildspåsættelsen blev han arresteret og sigtet for vandalisme. Strafferammen for vandalisme er op til tre år i fængsel.

Få flere nyheder fra 22Skammelsen-redaktionen på Facebook.

22Skammelsen

Nyhedsvært Poul Erik Skammelsen giver dig overblikket over de vigtigste nyheder fra ind- og udland.

Du kan følge programmet mandag til torsdag på TV 2 klokken 22. 

Du kan også følge 22Skammelsen her:

Facebook

Twitter