Udland

Historisk valg i Myanmar: - Det er en stor dag for mit land

Omkring 30 millioner burmesere går til stemmeurnerne i dag i et valg, som kan blive afgørende for landets kurs mod demokrati.

På Middle School i Sanchuang distriktet i millionbyen Yangon snor køen af vælgere sig fra gaden og hele vejen ind igennem skolen og ud på de overdækkede gange i den to-etagers høje bygning.

Her er både børn og voksne. Der bliver grinet og snakket fåmælt.

I køen står Zaw Zaw Aung og venter tålmodigt.

- Jeg er meget glad. Jeg beder til, at NLD vinder, siger han.

Til daglig arbejder Zaw Zaw Aung i et motorcykelværksted i Yangon. Han fortæller, at han håber på, at Aung San Suu Kyis parti Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), kan skabe forandringer i landet.

Lidt længere fremme i køen står May Khin Oo. Hun står forventningsfuld med sit valgkort i hånden.

- Det er en stor dag for mit land. Det er tid til forandringer, siger hun og smiler.

Den 39-årige mor til tre håber på, at valget kan være med til at skabe en bedre fremtid for den kommende generation.

- Jeg håber på, at forholdene bliver bedre for vores børn. At der bliver bedre skolegang og uddannelse. Og at folk får lige muligheder, siger hun.

For 22-årige Ayng Kaung Sett er det første gang, at han skal stemme ved et valg.

- Jeg er meget spændt på, hvad valget betyder for mit land. Jeg vil stemme,og jeg vil have at mit land skal udvikle sig, siger Ayng Kaung Sett begejstret.

Den unge ingeniørstuderende er taget ned på skolen for at stemme sammen med sin søster.

Et historisk valg

Det er første gang i 25 år, at der bliver afholdt et forholdsvist frit og fair valg i Myanmar. I 2010 besluttede Myanmars gamle militær-junta, at landet skulle ledes af en civil regering, som blev sat ind året efter. Men valget i 2010 var både unfair og udemokratisk. Og demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyis parti Den Nationale Liga for Demokrati, NLD, boykottede valget. Aung San Suu Kyi var i husarrest og blev først sat fri nogle dage efter valget.

Valget i dag er derfor Aung San Suu Kyis chance for at få indflydelse i parlamentet. Selvom hun på grund af grundloven ikke kan blive præsident, har den nu 70-årige demokratiforkæmper sagt, at hun vil være magten bag en kommende præsident, hvis hendes parti får flertal i parlamentet.

NLD skal have mere end 2/3 af alle stemmer, for at de får et flertal, fordi militæret er igennem landets forfatning sikret ¼ del af pladserne i parlamentet.

Selvom der er fejl i vælgerlisterne, rapporter om forskellige former for snyd og mange kandidater, som ikke har fået lov til at stille op, betragtes valget indtil videre for at være forholdsvist fair.

Myanmars nuværende præsident Thein Sein og landets magtfulde hærchef har sagt, at de vil respektere valgresultatet.

T2Toolbox embed

T2Toolbox embed

Parlamentsvalg i Myanmar

Flere end 90 partier stiller op til parlamentsvalget den 8. november 2015

Der er over 6000 kandidater

De to største partier er det militært-støttede regeringsparti Union Solidarity and Development Party, USDP og Aung san Suu Kyi’s oppositionsparti Den Nationale Liga for Demokrati, NLD

En lang række etniske partier stiller også op

Efter udenlandsk pres har få muslimske partier og kandidater også fået lov til at stille op. Ingen af de andre partier, vil have muslimer på sine vælgerlister