Udland

Flere lande aflyser fly: Derfor flyver danske selskaber stadig

De danske myndigheder mener endnu ikke, der er grund til at indstille flyvninger til feriebyen Sharm el-Sheikh i Egypten, selvom den britiske regering onsdag valgte at indstille flyvninger mellem Sharm el-Sheikh og Storbritannien.

Holland og Irland har truffet samme beslutning.

Briterne frygter, at det var en bombe, der var årsag til, at det russiske Metrojet-fly lørdag styrtede ned på Sinai-halvøen i Egypten. Alle 224 personer ombord blev dræbt.

Men hos Trafik- og Byggestyrelsen, som er myndighed for flysikkerheden i Danmark, har man på nuværende tidspunkt ikke fået en grund til at indstille flyvningerne.

-Som det ser ud nu, har vi ikke fået oplysninger eller detaljer, der gør, at vi skærper retningslinjerne. Vi følger situationen tæt, og der bliver arbejdet på de indre linjer for at blive klogere på fakta, siger Søren Kragh Pedersen, der er pressechef i Trafik- og Byggestyrelsen, til TV 2.

Artiklen fortsætter under videoen.

SAS lytter til Trafikstyrelsen

Flyselskabet SAS forholder sig til netop Trafik- og Byggestyrelsens anvisninger. SAS har ikke haft nogen flyvninger siden styrtet. Først på lørdag har de en afgang fra København til Sharm el-Sheikh.

- Vi lytter til alle, men i forhold til luftfartssikkerhed, er det ikke Udenrigsministeriets rejsevejledning, vi følger, da det er information henvendt til den enkelte borger.

- Vi forholder os til de anvisninger, som myndighederne kommer med. I den her forbindelse den fælles skandinaviske revurdering af luftfart, siger Trine Kromann-Mikkelsen, informationschef i SAS.

Det er Transportministeriet og herunder Trafik- og Byggestyrelsen, der tager de direkte beslutninger, og som SAS derfor følger. Derudover følger de også det euroæiske luftfartssikkerhedsagentur EASAs anbefalinger.

Rejseselskaber afventer Udenrigsministeriet

Hos rejseselskabet Apollo afventer man derimod Udenrigsministeriet, for selskabet holder sig nemlig til den rejsevejledning, som "fraråder alle rejser til Sinai-halvøen med undtagelse af Sharm el-Sheikh."

- Som det ser ud lige nu, har vi ingen planer om at ændre det. Hvis Udenrigsministeriet ændrer deres rejsevejledning i løbet af dagen, så korrigerer vi det. Og så kan vores kunder frit afbestille eller ombooke deres rejse, siger kommunikationschef i Apollo Rejser, Glenn Bisgaard, til Ritzau.

Lige nu har flyselskabet 129 gæster dernede, som skal rejse hjem i weekenden, mens omkring 34 gæster ud af 50 pladser har booket plads med afrejse lørdag, siger kommunikationschefen.

- Vi har mange gengangere, der rejser til Sharm el-Sheikh, og mange af dem bestiller ikke lang tid i forvejen. De følger ofte situationen tæt, før de vælger, om de skal dertil eller ej.

Atlantis Rejser: Der er ingen tegn på konkrete trusler

Også hos Atlantis Rejser, som i øjeblikket har 300 gæster på stedet, mens andre 300 har booket ferie med afrejse fra København lørdag, lytter man til Udenrigsministeriet.

- Vi afventer en vurdering fra det danske udenrigsministerium. Det gør vi altid i den slags situationer, siger kommunikationschef Pernille Ammitzbøll til Ritzau.

- Da vi først har afgang lørdag, har vi et par dage til at få en vurdering fra den danske ambassade i Kairo og Udenrigsministeriet. Ligesom vi afventer den undersøgelse, som briterne har foretaget af sikkerheden i lufthavnen, siger hun.

Hun understreger, at der ikke er tegn på konkrete trusler mod danskere, og at situationen på stedet er sikker.

Artiklen fortsætter under videoen.

Gæsterne vil gerne på ferie

Hvis Udenrigsministeriet vælger at fraråde rejser til den egyptiske badeby, så vil lørdagens gæster blive tilbudt en rejse til en af selskabets øvrige destinationer. For eksempel Hurghada, der også er en ferieby i Egypten.

Alt efter hvordan en eventuel ændret vejledning fra Udenrigsministeriet kommer til at lyde, kan det også blive muligt at få pengene retur.

- Men fra andre lignende situationer er vores erfaring, at gæsterne vælger en anden destination. De har taget fri fra arbejde og er indstillet på, at de skal på ferie, siger Pernille Ammitzbøll.

Onsdag afslørede en amerikansk efterretningskilde over for Reuters, at det formentlig var en bombe anbragt af terrorgruppen Islamisk Stat, der var årsag til, at flyet styrtede ned. IS selv har flere gange taget ansvaret for flystyrtet, men har ikke oplyst detaljer om, hvordan det var sket.

Befinder du dig i Sharm el-Sheikh - eller skal du af sted inden for den nærmeste fremtid - så vil vi gerne tale med dig. Skriv til os ved at udfylde formularen herunder eller på mail  til camb@tv2.dk.

Flystyrtet i Egypten

  • Et russisk passagerfly styrtede lørdag morgen ned på Sinai-halvøen i Egypten. Ingen af de 224 personer, som var om bord, overlevede. Her er et overblik over det, vi nu ved om tragedien:
  • Flyet var på vej fra den egyptiske ferieby Sharm el-Sheikh til Sankt Petersborg i Rusland.
  • Det var af typen Airbus A321, var 18 år gammelt og har siden 2012 tilhørt det russiske selskab Kogalymavia, som også er kendt som Metrojet.
  • Om bord var 224 personer - herunder 17 børn i alderen 2-17 år, syv besætningsmedlemmer og 200 passagerer. De fleste var russiske statsborgere.
  • Flyet lettede fra Sharm el-Sheik klokken 04.51 dansk tid lørdag morgen, men forsvandt fra myndighedernes radar 23 minutter senere.
  • Efterforskere har fundet flyets sorte bokse og arbejder på at finde frem til, hvad der fik flyet til at styrte ned.
  • Fredag aften fraråder danske myndigheder al unødvendig rejse til Sharm el-Sheikh.

Kilder: Reuters, AFP, BBC, Tass.