Udland

Islamister kræver 145 millioner for norsk gidsel

Islamistiske gidseltagere kræver cirka 145 millioner kroner for at løslade en norsk mand, som blev taget til fange på den filippinske ø Samal natten til 22. september.

Det fremgår af en 90 sekunder lang video, som gidseltagerne har lagt på nettet.

- Jeg er Kjartan Sekkingstad, og jeg har det foreløbig okay. Men jeg bliver holdt som gidsel for en milliard pesos, siger nordmanden i videoen ifølge Bergens Tidende.

- Vær sød at tage denne gruppe og deres krav alvorlig, for de er farlige. De mener det alvorligt, siger Sekkingstad, der på videoen trues af en mand med en stor kniv.

Blev bortført fra feriested

Den 56-årige Kjartan Sekkingstad blev bortført sammen med to canadiere og en filippinsk kvinde fra feriestedet Oceanview Marina.

På videoen gentager de to canadiske gidsler nordmandens budskab, inden manden med kniven tager ordet.

- Hvis I ikke imødekommer vores krav, bliver de dræbt, råber han på engelsk.

Sekkingstad og de øvrige gidsler holdes angiveligt fanget af en fløj af guerillabevægelsen Abu Sayyaf, der har svoret troskab til Islamisk Stat (IS).

Norge vil ikke betale

Norge nægter af principielle grunde at betale løsepenge til gidseltagere.

- Det er et princip, vi ikke kan fravige i mødet med kyniske terrorister, sagde statsminister Erna Solberg i september.

Pressetalsmand Antonio Rivera fra det regionale politi i Filippinerne siger til Bergens Tidende, at han ikke er bekendt med videoen af gidslerne.

Han kan heller ikke svare på, om der er kontakt mellem gidseltagerne og myndighederne i sagen.

- Jeg har ikke nogen informationer om eventuelle forhandlinger. Det, jeg kan sige, er, at gidseltagerne ikke har kontaktet gidslernes familier eller de ansatte ved Oceanview Resort, siger pressetalsmanden.