Udland

Lego lander i lokummet: Får hug for at afvise kinesisk kunstner

Ai Weiwei har tidligere fremstillet kunst i Lego. Kunsten blev udstillet i det notoriske kendte tidligere fængsel Alcatraz. Du kan se video fra udstillingen herover. 

Den danske legetøjsfabrikant Lego bliver mødt med hård kritik på de sociale medier, fordi selskabet har afvist et ønske fra den kinesiske kunstner Ai Weiwei om at købe en masse klodser til et kunstprojekt. Ai er en af Kinas mest berømte kunstnere, og det er han blevet, fordi han blandt andet har kritiseret til kinesiske styre og kommunistparti. Det gør man ikke ustraffet, og Ai Weiwei har siddet i husarrest i flere år.

Fra Legos side er meldingen, at det ikke er på grund af personen eller forholdet til Kina, at projektet blev afvist.

- Vi støtter ikke projekter, hvor legoklodser bruges i politiske projekter, og det er nogle helt overordnede globale retningslinjer, som vi har, siger kommunikationschef Roar Rude Trangbæk til Politiken.

I den afvisning, som Lego har sendt til kunstneren, bliver der da også henvist til selskabets politik på området. Men den forklaring giver kunstneren ikke meget for.

- Lego giver os definitionen af, hvad der er “politisk”, og alle de store virksomhederne fortæller os, hvad vi skal elske og hade. Det er skønt, skriver han på sin Twitter-profil.

- Lego er en indflydelsesrig spiller inden for kultur og politik i den globale økonomi - med tvivlsomme værdier. Legos afvisning af at sælge sine produkter til en kunstner er censur og diskrimination.

Og den berømte kunstner får støtte på de sociale medier, hvor både kunst- og Lego-elskere kritiserer beslutningen. Nogle af dem tilbyder ligefrem at forære deres klodser til projektet, der handler om ytringsfrihed og som skulle have været udstillet på et museum i Australien.

Hvilken farve har du brug for, spørger en bruger – hvortil Ai Weiwei svarede: Alle.

Også James er parat til at afgive sin Lego-samling for kunstens skyld.

Lego har dog også tidligere afvist projekter af politisk karakter, for eksempel i USA. Og som selskabet siger, er man jo heller ikke tvunget til at spørge om lov, før man går i gang med at bygge.

- Vi laver legetøj til børn. Så der er nogle ting, der har en politisk agenda, og som vi ikke vil deltage i. Men man kan jo som individ selv købe legoklodser på anden vis og bruge dem, som man vil, siger Roar Rude Trangbæk til Politiken.

Alligevel bliver legetøjsgiganten lagt for had.

Kunstneren selv har sågar valgt at bruge Lego i sit seneste - og ikke særligt smigrende - kunstværk.