Udland

Ekspert: Polsk valg bliver kold skulder til Europa

I videoen herover kan du h√łre Ulla Terkelsen analysere den politiske h√łjredrejning i Polen. 

Polens parlamentsvalg s√łndag vil efter alt at d√łmme f√• det konservative Lov- og Retf√¶rdighedsparti som den store vinder. Et magtskifte i landet kan f√łre Polen i en mere nationalistisk og totalit√¶r retning, vurderer en dansk Polen-kender.

De to vigtigste emner i den polske valgkamp har været landets fremtidige forhold til EU og den aktuelle flygtninge- og migrantkrise i Europa, som et flertal af polakker ikke vil involveres i.

- De seneste meningsmålinger viser, at regeringspartiet Borgerplatform (PO) vil tabe til Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), som går efter den totale magt i det polske parlaments underhus, Sejm, siger lektor Svend Gottschalk Rasmussen fra Syddansk Universitet.

To kvinder kæmper om premierministerpost

PiS st√•r if√łlge de sidste m√•linger til mellem 32 og 40 procent af stemmerne, mens det liberale PO, der har regeret Polen siden 2007, vil opn√• 24 til 28 procent. Det kunne ende med absolut flertal i parlamentet til PiS. Men regeringsmagten kan formentlig ogs√• sikres med hj√¶lp fra et st√łtteparti.

To kvinder kæmper om at blive Polens kommende premierminister. Det er premierminister Ewa Kopacz fra PO og det konservative Lov- og Retfærdighedspartis Beata Szydlo.

Den kontroversielle leder af PiS, tidligere premierminister Jaroslaw Kaczynski, udpegede Szydlo, efter at hun op til præsidentvalget i maj havde stået i spidsen for Andrzej Dudas valgkamp, som han overraskende vandt over den siddende præsident fra PO, Bronislaw Komorowski.

Herunder kan du se billeder fra et valgm√łde hos PiS: 

Vil g√łre op med forholdet til EU

I den aktuelle valgkamp har Szydlo lovet at s√¶nke pensionsalderen, at indf√łre rundh√•ndede familieydelser, at beskatte banker og udenlandsk ejede supermarkeder, mens sm√• og mellemstore virksomheder kan regne med at f√• skattelettelser.

Svend Gottschalk Rasmussen mener, at sp√łrgsm√•let ikke er, om PiS vinder, men hvor stort partiet vinder. Det vil blive afg√łrende for Polens fremtidige rolle i EU, is√¶r fordi Jaroslaw Kaczynski vil se Polen regeret egenh√¶ndigt uden overstatslig indblanding i form af EU.

- Hvis PiS vinder stort, kan det bekymre, at partiet er parat til at √¶ndre forfatningen hen i en mere totalit√¶r retning, siger Svend Gottschalk Rasmussen og tilf√łjer, at partiet √łnsker at g√łre op med Polens forhold til EU, selvom det giver landet enorme √łkonomiske fordele.

Polakker er skeptiske overfor indvandrere med arabisk baggrund

Selv om Kopacz' regering har modsat sig EU's obligatoriske flygtningekvoter, så har den indvilget i at modtage omkring 5000 af de 120.000 såkaldte kvoteflygtninge, der skulle fordeles mellem EU's medlemslande.

Hendes rival Beata Szydlo har derimod sagt, at Polen skal fokusere på humanitær hjælp i flygtningenes nærområder.

Målinger viser, at omkring 60 procent af polakkerne er enige i det synspunkt.

- Den polske skepsis er forståelig. Den skyldes, at landet kun har få indvandrere med muslimsk-arabisk kulturbaggrund. Derfor er polakkerne mere villige til at huse flygtninge fra Ukraine, som ikke er ukendte på samme måde, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

Herunder kan du h√łre √ėsteuropa-kender og lektor ved SDU S√łren Riish√łj analysere forholdet mellem Polen og EU i lyset af det kommende valg: