Udland

Rusland vil hjælpe USA: Klar til krig mod Islamisk Stat

Rusland antyder et kursskifte og melder sig parat til et tættere samarbejde med USA i Syrien, hvor de to stormagter har været i åben konflikt om målet med deres daglige bombemissioner.

Sergej Lavrov, den russiske udenrigsminister, siger blandt andet i et interview på russisk tv, at russerne vil støtte moderate oprørsgrupper med luftangreb mod ekstremisterne i Islamisk Stat (IS).

- Vi er også klar til at støtte den patriotiske opposition, herunder den såkaldt Frie Syriske Hær, fra luften, siger Sergej Lavrov.

Det er kun få uger siden, at Rusland af amerikanerne blev beskyldt for bevidst at bombe moderate oprørsgrupper i landet.

Rusland har under konflikten siden 2011 støttet den syriske præsident, Bashar al-Assad, både militært og politisk, og Assad var forleden noget overraskende på besøg i Moskva hos den russiske præsident, Vladimir Putin.

Her takkede Assad russerne for at hjælpe i kampen mod terrorgrupper, men den terror omfatter ifølge Rusland - og modsat den syriske præsidents opfattelse - tilsyneladende ikke moderate oprørsgrupper.

Lavrov tilføjer, at russerne er klar til at indgå et tættere samarbejde med USA i bekæmpelsen af terrorgrupper.

Rusland kræver, at der i forbindelse med en politisk overgangsløsning i Syrien skal afholdes et præsidentvalg.

Netop Assads rolle i en eventuel politisk løsning har været et svært spørgsmål. Flere lande, herunder USA og Tyrkiet, har på det seneste givet udtryk for, at de kan acceptere præsidenten i en overgangsrolle - men kun i en overgang.

Amerikanerne har bombet i Syrien siden sidste efterår, mens Rusland indledte sin bombekampagne 30. september i år.

Det russiske forsvarsministerium meddelte forleden, at man har opsnappet radiokommunikation mellem de to ekstremistiske grupper Islamisk Stat og Nusra Fronten, og at de to forsøgte at slå sig sammen i en offensiv mod regeringshæren.

Hvor USA vil af med Assad, har Rusland længe støttet Assad, men de to stormagter har været enige om, at Islamisk Stat må nedkæmpes.

Islamisk Stat og Nusra Fronten er begge sunniekstremistiske oprørsgrupper, som bekæmper det syriske styre.