Udland

Sveriges statsminister om flygtninge: Vi har nået grænsen

I VIDEO OVER ARTIKLEN KAN DU SE KLIP FRA DEN SVENSKE AVIS EXPRESSEN'S INTERVIEW MED STEFAN LÖFVEN

Den svenske statsminister Stefan Löfven (S) erkender nu, at Sverige er ved at nå grænsen for, hvor mange flygtninge Sverige kan tage.

- Jeg er først og fremmest urolig over så mange mennesker er nødt til at flygte. Vi har den værste flygtingekatastrofe siden 2. verdenskrig. Vi er på grænsen af kapaciteten. Der er flere lande, som må hjælpe til, siger Stefan Löfven til den svenske avis Expressen.

Han tager afstand fra de mange brandattentater i Sverige i den seneste tid.

- Det er ynkeligt og fejt at udsætte mennesker for livsfare, siger Stefan Löfven om den seneste tids brandattentater i Sverige. Han ønsker ikke at diskutere, om svensk politi skal have yderligere ressourcer.

- Der er ingen grund til at diskutere det spørgsmål på nuværende tidspunkt, siger Stefan Löfven.

Vil indføre grænsekontrol

Ifølge Expressen vil regeringen i samarbejde med andre partier i den svenske rigsdag lave et bindende omplaceringssystem af flygtninge, som gør at kommuner skal modtage flygtninge. Desuden erfarer Expressen at Stefan Löfvens regeringsparti Socialdemokraterna i Sverige i samarbejde med det borgerlige parti Moderaterna vil indføre indre grænsekontroller i Sverige.

Men det ønsker Stefan Löfven dog hverken at be- eller afkræfte.

- Der foregår forhandlinger. Men der er ikke indgået nogen aftale endnu, nu er de forskellige forslag på bordet, siger Stefan Löfven, der ikke vil kommentere enkelte dele af forhandlingerne.

Den svenske regerings initiativ kommer blandt andet på baggrund af en række brandattentater i Sverige i den seneste tid, som alle har været rettet mod steder, hvor der bor flygtninge.  Ifølge Sveriges Radio har der siden marts i år været i alt 15 brande eller forsøg på at påsætte brande, som har relation til flygtinge. Desuden oplever Sverige et konstant flygtningepres - alene i sidste uge søgte 9200 mennesker asyl i Sverige. Alene i går kom 1792 til Sverige.

En helt ny prognose siger ifølge det svenske telegrambureau TT, at der vil komme 160.000 asyl-ansøgere til Sverige i år - dobbelt så mange som sidste år. Til næste år ventes der ifølge prognosen at komme 135.000.

Ifølge Aftonbladet var forhandlingerne dog onsdag aften tæt på et sammenbrud, angiveligt på grund af krav fra Moderaterne.

Stefan Löfven forsøger at lave en bred aftale med i alt syv partier. Partierne mødes igen torsdag morgen i regeringsbygningen Rosenbad i Stockholm, men ifølge Expressen er det ikke sandsynlig at det lykkes Löfven at få en bred aftale. Men det forventes af Löfven kan offentliggøre en aftale torsdag.

Det mest flygtningekritiske svenske parti i det svenske Folketing, Rigsdagen, Sverigedemokraterna (SD) er som det eneste parti ikke med i forhandlingerne.