Udland

Jim Webb dropper at blive Demokraternes præsidentkandidat

Feltet med demokratiske præsidentbud er blevet indskrænket til fire kandidater, efter at den tidligere senator Jim Webb har trukket sig fra kapløbet.

Tirsdag oplyser Webb, at han ikke længere går efter Demokraternes nominering. I stedet tygger han på muligheden for at stille op som uafhængig kandidat.

- Jeg går ikke nogen steder. Jeg overvejer alle mine muligheder, siger den 69-årige Webb ifølge Reuters.

Han tilføjer, at han nu vil bruge de kommende uger på at diskutere det uafhængige kandidatur til Det Hvide Hus med sine støtter.

- Amerikanerne kan ikke lide de ekstremer, som begge partier har bevæget sig i retning af de seneste år, og det kan jeg helt ærligt heller ikke, siger Jim Webb, der har haft svært ved at skaffe økonomisk opbakning til sin valgkampagne.

Udmelding får ingen stor betydning

Webbs udmelding fra Demokraternes præsidentkapløb kommer dog formentlig ikke til at have den store betydning for resten af kandidaterne.

Vietnam-veteranen Webb har ikke gjort meget væsen af sig i valgkampen, og ved den demokratiske tv-debat sidste uge havde han svært ved at komme igennem med sine politiske budskaber.

Jim Webbs udmelding kommer, samtidig med at en markant stærkere kandidat overvejer at stille op som præsidentkandidat.

Det demokratiske felt kan nemlig blive udvidet til fem kandidater på ny, hvis nuværende vicepræsident Joe Biden vælger at melde sig ind i kampen.

Biden har intensiveret flirten med Det Hvide Hus

Rygterne om Biden som præsidentbud har svirret i lang tid, men vicepræsidenten har så sent som tirsdag intensiveret sin flirt med Det Hvide Hus, skriver AFP.

I et interview har han eksempelvis understreget sit tætte samarbejde med præsident Barack Obama og antydet, at vicepræsidentposten vejer tungere end ministerposter.

- Jeg bruger mellem fire og syv timer med præsidenten hver eneste dag. Jeg deltager i alle møder, præsidenten har, på hans anmodning, siger Joe Biden ifølge AFP.

- Jeg bliver sendt ud for at tale med Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.) eller Erdogan (Tyrkiets præsident, red.). Vi har haft to fremragende udenrigsministre, men når jeg kommer, ved de, at jeg taler på præsidentens vegne, siger Biden med hentydning til posten, som Hillary Clinton har siddet på i Obamas regering.

Hillary Clinton anses for at være frontløber i Demokraternes kandidatfelt.

T2Toolbox embed

Fakta: Her er de demokratiske kandidater

Efter at Jim Webb tirsdag har trukket sig ud af kapløbet om at blive Demokraternes præsidentbud, er feltet snævret ind til fire kandidater.

* Hillary Clinton, 67 år. Tidligere udenrigsminister under Obama, tidligere senator i New York. Gift med tidligere præsident Bill Clinton og var derfor USA's førstedame i otte år - fra 1993 til 2001.

* Bernie Sanders, 74 år. Senator fra Vermont. Tidligere borgmester i Burlington, Vermont. Har betegnet sig selv som demokratisk socialist med skandinaviske velfærdsstater som forbilleder.

* Martin O'Malley, 52 år. Tidligere guvernør i delstaten Maryland og tidligere borgmester i Baltimore. Går ind for striks våbenregulering, ægteskab mellem personer af samme køn og er imod dødsstraf.

* Lincoln Chafee, 62 år. Tidligere guvernør i Rhode Island, tidligere senator og tidligere borgmester i Warwick. Indtil 2007 medlem af Det Republikanske Parti. Uddannet beslagsmed, men har også universitetsgrad i klassisk kunst.

Kilde: realclearpolitics.com, Reuters