Unesco vil beskytte verdensarv med blåhjelmede soldater
Uerstattelige bygninger og anden kulturel verdensarv skal i fremtiden beskyttes mod angreb fra eksempelvis militante islamister.
Det har Italien foreslået i Unesco, FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur, skriver The Guardian, og ifølge avisen har et stort flertal af medlemslandene i Unescos styrelsesråd nikket ja til forslaget.
Det er FN's fredsbevarende soldater, kendt for de blå hjelme, der ifølge forslaget skal sættes ind for at beskytte verdens uvurderlige arv.
- Unesco har sagt ja til de kulturelle blåhjelme, siger Italiens kulturminister, Dario Franceschini, ifølge AFP i en udtalelse.
Stort flertal for
Han opfordrer FN til "øjeblikkeligt at definere de operationelle aspekter af den internationale taskforce".
Det fremgår dog ikke umiddelbart, om det i praksis betyder, at forslaget skal vedtages som en resolution i FN's Sikkerhedsråd.
Ifølge Dario Franceschini, der har fremført forslaget i kølvandet på Islamisk Stats ødelæggelser i blandt andet Syrien, stemte 53 ud af 58 medlemmer i styrelsesråd for idéen, og forslaget har på forhånd opbakning fra alle permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.
- Når vi ser de forfærdelige billeder fra Palmyra, som terrorister fra Islamisk Stat har angrebet, kan det internationale samfund ikke bare se til, siger han ifølge The Guardian.
Senest har IS sprængt Triumfbuen i Palmyre i stykker
Ødelæggelse er krigsforbrydelse
Italien har i forvejen et politi for kultur og national arv, og ifølge Franceschini kan FN's fredsbevarende soldater gøre brug af den italienske ekspertise.
I august beskrev Unesco-chef Irina Bokova ødelæggelsen af den antikke oldtidsby Palmyra i Syrien som en krigsforbrydelse.
- Ødelæggelsen af Palmyra udgør en uacceptabel forbrydelse mod civilisationen, men vil aldrig udslette 4500 års historie, sagde hun.
Islamisk Stat vandt kontrol med byen i maj og har siden ødelagt en række af byens uerstattelige templer og bygningsværker.
Men det er ikke kun i Syrien og Irak, at ekstremister har ødelagt kulturel og historisk verdensarv.
Også i blandt andet afrikanske Mali er flere bygninger i verdensarvsbyen Timbuktu blevet ødelagt de senere år.
Klik på kortet for at læse mere og se video fra de seks truede arkæologiske områder i Syrien, som alle står på UNESCOs verdensarvsliste.