Forsker tvivler på Unesco-fredsmission i Syrien
Unesco, der er FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur, har givet sin accept til et forslag om i fremtiden at sende FN-soldater ud og beskytte dele af verdens kulturarv, der er i fare for at blive ødelagt i militære konflikter.
Listen over verdens kulturarv rummer blandt andet steder i Syrien, Irak, Afghanistan, Yemen og Mali.
En ide til diskussion
Beslutningen fra Unesco, der kom lørdag, betyder dog ikke, at FN vil sende soldater til Syrien i morgen, forklarer forsker i international politik Ole Wæver.
Han forklarer, at det kun er FN's Sikkerhedsråd, der kan beslutte, hvornår der skal udsendes FN-soldater.
Derfor tolker han i højere grad accepten fra Unesco som en ide - et forsøg på at starte en diskussion om, hvad der kan danne grundlag for, at verdenssamfundet intervenerer i militære konflikter.
- Man kan også forestille sig en diskussion på et tidspunkt, hvis nogle er i gang med at smadre det globale miljø og klima. Kan verdenssamfundet gribe ind i det tilfælde, spørger han.
Ingen mening i Syrien
Beslutning fra Unesco kommer efter Islamisk Stat har ødelagt blandt andet dele den oldgamle by Palmyra i Syrien. Men i situationer som den syriske borgerkrig vil FN stå næsten magtesløse i kampen for at beskytte verdens kulturarv, vurderer Ole Wæver.
- Tager vi eksempelvis Syrien, giver det ingen mening. Det er den samme problem, som hvis man vil lave nogle "sikre zoner" inde i Syrien. Det er meget svært at gøre isoleret set, siger han.
- Enten skal man tage militær kontrol over området, ellers risikerer man en Srebrenica-situation, hvor man ender med at blive tilskuer til det, man ville forhindre, siger han med henvisning til FN's indgriben i Bosnien, der ikke kunne forhindre en massakre.
- Der vil være steder som Syrien, hvor du ikke kan gøre det uden at tage den militære kontrol med området. Og så er du pludselig i gang med at løse Syrien-konflikten.