Udland

Domstol skal bestemme Breiviks fængselsforhold

En domstol i Norge skal til marts behandle en klage fra den terrordømte Anders Behring Breivik, der slog 77 mennesker ihjel ved et angreb i Oslo og på Utøya i 2011.

I sommer indgav Breivik en stævning mod den norske stat, fordi han mener, at de forhold, han afsoner under, er i strid med menneskerettighederne.

Nu er det civile søgsmål foreløbig berammet til marts, oplyser parterne til det norske nyhedsbureau NTB.

Massemorder vil i retten

Den 23. oktober er der et planlægningsmøde i Oslo tingrett. Et af de spørgsmål, der skal tages stilling til er, om Breivik selv må være til stede under retssagen.

- Det er fra vores side et absolut krav, at han skal være til stede, siger hans advokat, Øystein Storrvik.

Ifølge stævningen mener Breivik, at afsoningsforholdene er i strid med flere punkter i FN's Menneskerettighedskonvention, herunder artikel 3, der handler om forbud mod tortur eller umenneskelig og nedværdigende straf.

- Restriktionerne mod ham er for strenge, særligt omkring isolationen fra andre mennesker, som har varet meget længe, siger Storrvik.

Truede med sultestrejke

Den dømte massemorder har været indsat i fængslet i Skien siden 2013, mens det topsikrede Ila fængsel nær Oslo er ved at blive bygget om.

Ifølge det norske fængselsforbund har Breivik har så mange krav og klager, at behandlingen af dem i princippet kan optage en jurist på fuld tid.

I september meddelte han via sin advokat, at han ville sultestrejke sig til døde på grund af forværrede forhold i fængslet. Umiddelbart er det ikke kommet frem, at han skulle være holdt op med at spise.

Strengeste straf

I alt 77 mistede mennesker livet under terrorangrebet, og retssagen i 2012 endte med, at Breivik blev idømt den strengest mulige straf i Norge - nemlig forvaring.

En fængselsdom, der betyder, at Anders Breivik skal sidde i fængsel i mindst 10 år og i højst 21 år - men at straffen herefter igen og igen kan forlænges med yderligere fem års fængsel.

Så Breivik i princippet kan ende med at tilbringe resten af sit liv bag tremmer.