Udland

Fund af ebola-virus i sædprøver bekymrer forskere

Forskere finder spor af ebola i sædprøver fra overlevende, der for lang tid siden er erklæret raske.

Mænd, der er blevet behandlet for ebola og er sluppet af med sygdommen, kan stadig bære rundt på den frygtede virus.

Det viser en undersøgelse af sædprøver fra 93 tidligere ebolaramte i Sierra Leone.

I mindst ni måneder efter infektionen kan der fortsat være rester af virussen i sæd. Det er væsentligt længere, end eksperter hidtil har troet.

- Selvom antallet af ebolatilfælde fortsætter med at falde, så er det her en påmindelse om, at overlevende og deres familier fortsat kæmper med følgerne af sygdommen, siger Bruce Aylward, ebolaekspert hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

I en fjerdedel af prøverne blev der efter syv til ni måneder fortsat fundet spor af virussen.

Forskerne bag undersøgelsen er endnu ikke klar over, om virusresterne er så livskraftige, at de kan smitte gennem samleje. Det vil forskere i USA nu forsøge at finde svar på.

En britisk ekspert i molekylær virologi er foruroliget over undersøgelsens resultater.

- Det bekræfter, at ebola-virus kan forblive i kønsorganerne i meget lang tid, efter at det forsvandt fra blodet. Det er bekymrende, for det kan være en mulig kilde til nye infektioner, siger Jonathan Ball, professor ved det britiske Nottingham University.

Under ebolaepidemien i flere vestafrikanske land blev der registreret cirka 28.000 sygdomstilfælde. Over 11.300 mennesker døde af sygdommen.

På baggrund af undersøgelsens resultater siger Bruce Aylward fra WHO, at de omkring 17.000 overlevende har behov for "omfattende støtte i de næste seks til 12 måneder for at sikre, at deres partnere ikke bliver udsat for en potentiel smitterisiko".

Udbruddet af ebola ramte hårdest i Sierra Leone, Guinea og Liberia. Epidemien menes at være kommet under kontrol.

/ritzau/Reuters