Udland

Russere smadrer MH-17 model: 'Her er beviset for at det ikke var os'

Den russiske våbenfabrikant Almaz-Antey fremlagde i dag sin helt egen undersøgelse af nedskydningen af passagerflyet MH 17 fra Malaysia Airlines over det østlige Ukraine.

Det er Almaz-Antey der fremstiller de jord til luft baserede Buk-missiler, som er under stærk mistanke for at have sprængt passagerflyet med 298 mennesker om bord i stumper og stykker. 

Chefen for den statskontrollerede våbenfabrikant -  Yan Novikov - indledte en timelang powerpointpræsentation med rockmusik og videosekvenser der skal bevise, at det næppe kan være russisk militær eller prorussiske seperatister der står bag nedskydningen MH 17.

Du kan se et uddrag af præsentationen herover.

For at underbygge sine konklusioner har Almaz-Antey gennemført flere crash-tests, hvor firmaet har skudt sine egne missiler efter flyvrag for at dokumentere, hvordan sprængstykkernes indgangsvinkler udelukker nogle af firmaets missiltyper.

Omdrejningspunktet i Almaz-Antey's præsentation handler om, hvilken missiltype der blev anvendt. Firmaet hævder nemlig, at russiske styrker ikke har brugt Buk-missiler af undertypen 9M38 siden 2011. Til gengæld er denne undertype i brug hos det ukrainske militær.

Yan Novikovs ekstremt detaljerede powerpointpræsentation indeholdt en lang række videosekvenser fra tests foretaget frem til den 7. oktober.

Blandt andet har Almaz-Antey affyret flere Buk-missiler mod fronten af et passagerfly af typen Ilyushin Il-86 - som fabrikanten mener minder så meget om en Boeing 777, at det er tilstrækkeligt for at kunne drage sikre konklusioner om missilerne.

Våbenfabrikanten hævder, at dens specialister har analyseret hullerne fra eksplosionerne i flyvraget de seneste seks dage. Og de er kommet frem til flere konklusioner der danner grundlag for den meget omfattende powerpointpræsentation, som Yan Novikov fremlade i dag. 

Og konklusionerne er ifølge Yan Novikov i modstrid med rapporten fra den hollandske havarikommissions undersøgelser, der senere i dag ventes at slå fast, at MH 17 blev skudt ned af et Buk-missil fra et område der blev kontrolleret af prorussiske separatister. 

- Vi beviser klart at det antiluftskytsmissil, der nedskød Boeing-flyet over Ukraine kun kan være af typen Buk 9m38 der blev afskudt fra området mod syd for landsbyen Zarosjinskaja. Det sidste missil af denne type blev fremstillet i Sovjetunionen tilbage i 1986. Den operationelle tjeneste af dette missil blev indstillet efter 25 år og det bliver ikke længere brugt af vores væbnede styrker, sagde Yan Novikov.

De test, som Almaz-Antey har gennemført på flyvraget dokumenterer - ifølge russerne - desuden, at Buk-missilet blev affyret fra et ukrainsk kontrolleret område.

- De store datamængder, som vi kun har præsenteret en del af, vil vi dele, så vi kan få en fair bedømmelse af katastrofen på den ukrainske himmel, sagde Yan Novikov efter præsentationen.