Russere smadrer MH-17 model: 'Her er beviset for at det ikke var os'

Den russiske våbenfabrikant Almaz-Antey fremlagde i dag sin helt egen undersøgelse af nedskydningen af passagerflyet MH 17 fra Malaysia Airlines over

Den russiske våbenfabrikant Almaz-Antey fremlagde i dag sin helt egen undersøgelse af nedskydningen af passagerflyet MH 17 fra Malaysia Airlines over det østlige Ukraine.

Det er Almaz-Antey der fremstiller de jord til luft baserede Buk-missiler, som er under stærk mistanke for at have sprængt passagerflyet med 298 mennesker om bord i stumper og stykker. 

Chefen for den statskontrollerede våbenfabrikant -  Yan Novikov - indledte en timelang powerpointpræsentation med rockmusik og videosekvenser der skal bevise, at det næppe kan være russisk militær eller prorussiske seperatister der står bag nedskydningen MH 17.

Du kan se et uddrag af præsentationen herover.

For at underbygge sine konklusioner har Almaz-Antey gennemført flere crash-tests, hvor firmaet har skudt sine egne missiler efter flyvrag for at dokumentere, hvordan sprængstykkernes indgangsvinkler udelukker nogle af firmaets missiltyper.

Almaz-Anteys argumenter for at det næppe kan være prorussiske separatister der står bag nedskydningen bygger delvist på denne test.
Almaz-Anteys argumenter for at det næppe kan være prorussiske separatister der står bag nedskydningen bygger delvist på denne test. Foto: TV 2
Missilet detonerer foran flyvraget.
Missilet detonerer foran flyvraget. Foto: TV 2
De russiske test blev gennemført på et fly af typen Ilyshin Il-86 der ifølge våbenproducenten minder så meget om en Boeing 777, at konklusionerne er valide.
De russiske test blev gennemført på et fly af typen Ilyshin Il-86 der ifølge våbenproducenten minder så meget om en Boeing 777, at konklusionerne er valide. Foto: TV 2

Omdrejningspunktet i Almaz-Antey's præsentation handler om, hvilken missiltype der blev anvendt. Firmaet hævder nemlig, at russiske styrker ikke har brugt Buk-missiler af undertypen 9M38 siden 2011. Til gengæld er denne undertype i brug hos det ukrainske militær.

Yan Novikovs ekstremt detaljerede powerpointpræsentation indeholdt en lang række videosekvenser fra tests foretaget frem til den 7. oktober.

Blandt andet har Almaz-Antey affyret flere Buk-missiler mod fronten af et passagerfly af typen Ilyushin Il-86 - som fabrikanten mener minder så meget om en Boeing 777, at det er tilstrækkeligt for at kunne drage sikre konklusioner om missilerne.

Russerne har også flere softwaresimulationer, som de hævder er et bevis for at MH 17 blev skudt ned fra ukrainsk område.
Russerne har også flere softwaresimulationer, som de hævder er et bevis for at MH 17 blev skudt ned fra ukrainsk område. Foto: TV 2
Under den to timer lange powerpointpræsentation fremlagde Almaz-Antey en meget stor mængde data, som firmaet hævder underbygger dets konklusioner.
Under den to timer lange powerpointpræsentation fremlagde Almaz-Antey en meget stor mængde data, som firmaet hævder underbygger dets konklusioner. Foto: TV 2
Den russiske undersøgelse inkluderer også videobilleder inde fra cockpittet da missilet rammer.
Den russiske undersøgelse inkluderer også videobilleder inde fra cockpittet da missilet rammer. Foto: TV 2

Våbenfabrikanten hævder, at dens specialister har analyseret hullerne fra eksplosionerne i flyvraget de seneste seks dage. Og de er kommet frem til flere konklusioner der danner grundlag for den meget omfattende powerpointpræsentation, som Yan Novikov fremlade i dag. 

Og konklusionerne er ifølge Yan Novikov i modstrid med rapporten fra den hollandske havarikommissions undersøgelser, der senere i dag ventes at slå fast, at MH 17 blev skudt ned af et Buk-missil fra et område der blev kontrolleret af prorussiske separatister. 

- Vi beviser klart at det antiluftskytsmissil, der nedskød Boeing-flyet over Ukraine kun kan være af typen Buk 9m38 der blev afskudt fra området mod syd for landsbyen Zarosjinskaja. Det sidste missil af denne type blev fremstillet i Sovjetunionen tilbage i 1986. Den operationelle tjeneste af dette missil blev indstillet efter 25 år og det bliver ikke længere brugt af vores væbnede styrker, sagde Yan Novikov.

De test, som Almaz-Antey har gennemført på flyvraget dokumenterer - ifølge russerne - desuden, at Buk-missilet blev affyret fra et ukrainsk kontrolleret område.

- De store datamængder, som vi kun har præsenteret en del af, vil vi dele, så vi kan få en fair bedømmelse af katastrofen på den ukrainske himmel, sagde Yan Novikov efter præsentationen.