Udland

Nye spor: Flygtede Alcatraz-fanger kan være i live

Det er nat på den ’flugtsikre’ fængselsø Alcatraz ud for San Francisco. Året er 1962, og fangerne ligger i deres senge – i hvert fald de fleste af dem.

Tre fanger har nemlig droppet nattesøvnen. På deres puder i cellerne ligger i stedet hoveder formet af sæbe og toiletpapir påsat afklippet hår. Frank Morris og brødrene John og Clarence Anglin har taget flugten gennem en kanal, som de har gravet med skeer, og videre ud i en udluftningskanal i taget. Med sig har de nogle regnjakker og redningsveste syet sammen til en form for tømmerflåde, som de håber kan hjælpe dem ind til fastlandet.

De tre berygtede bankrøvere er blandt i alt 36 fanger, der gennem tiden har forsøgt at flygte fra det nedlagte amerikanske fængsel med øgenavnet ’The Rock’. 29 af dem blev fanget under flugten, hvoraf seks blev skudt, og resten formodes omkommet i det hav, der omgiver fængselsøen.

Rekonstrueret billede af et lignende hoved, som de tre fanger havde lavet og lagt på puderne i deres celler.

Familien: Vi har beviser

Blandt dem der aldrig er blevet fundet er de tre mænd fra fangeflugten i 1962, som siden har været forbundet med megen mystik. Men beviser i form af julekort, knogler og et billedmateriale, har sparket liv i teorien om, at flugten faktisk lykkedes. Det skriver avisen Mirror og en række andre internationale medier.

Det er familie til brødrene Anglin, der her mange årtier senere står frem med nye beviser, som præsenteres mandag i programmet ’Alcatraz: Search for the truth’ på History Channel.  

Mere specifikt er det brødrenes nevøer, David og Ken Widner, der påstår, at deres onkler var i live op gennem 1970'erne og meget vel også kan være i live den dag i dag. Nevøerne har angiveligt haft beviserne længe, men har ikke haft lyst til at lægge dem frem, da familien siden flugten har følt sig chikaneret af FBI og 'været forarget over fængslets arrogance', som de udtrykker det. Fængslet og myndighederne har således afvist, at flugten rent faktisk kunne tænkes at være fuldendt.

Signeret julekort og billede

Et af beviserne er et julekort, som flugt-brødrene Clarence og John, skulle have sendt til deres mor Marie Anglin Widner. Et signeret kort uden porto og frimærke.

En tidligere efterforskningsleder, Art Roderick, bekræfter, at håndskriften matcher brødrene Anglins, omend han ikke mener, det er muligt at datere kortet. Det er dog ikke det eneste bevismateriale, som de to nevøer lægger frem. De har også er billede, som de påstår er fra 1970.

Endelig fortælles det i programmet, at liget af den tredje bror i søskendeflokken, Alfred Anglin, angiveligt er blevet gravet op for at undersøge, om hans DNA stemmer overens med et lig, der skyllede i land i 1963 nord for San Francisco. Det viser sig ikke at være tilfældet, men det vides ikke, om liget var den tredje flugtfange Frank Morris.

De tre fanger, som de så ud, da de flygtede (øverst), og som de menes at se ud i dag (nederst). Fra venstre er det Frank Lee Morris, Clarence Anglin og John Anglin. Foto: Scanpix

Forskere: Kan have overlevet

Nogle af de tre fangers ejendele blev fundet i vandet langt fra øen, hvorfor politiet konkluderede, at de højst sandsynligt var druknet i den stærke strøm i San Francisco Bay.

Et hold hollandske forskere har siden undersøgt muligheden for de tre fangers overlevelse. De lavede en computermodel, der efterlignede strømmen og tidevandet i San Francisco-bugten, hvorefter de smed de 50 flydende objekter i vandet time for time for at undersøge, hvor de endte henne.

Undersøgelsen viste, at hvis fangerne flygtede før midnat, ville strømmen trække dem ud i Stillehavet, men hvis de tog afsted lige omkring midnat, så ville tidevandet nå at skifte, så de teoretisk set kan være drevet i land ved Horseshoe Bay ved The Golden Gate Bridge, hvor nogle af deres ejendele blev fundet.

Hvis brødrene overlevede, menes de at være flygtet videre til Brasilien. I så fald vil de være henholdsvis 83 og 84 år - det forhindrer dog ikke den tidligere efterforsker Art Roderick i at mene, at en efterforskning bør sættes i gang i det sydamerikanske land i håb om at få løst gåden fem årtier senere. 

Billede fra luften af fængselsøen Alcatraz.