Udland

LISTE: Troede IS-leder var dræbt - her er de mest eftersøgte

Abu Bakr al-Baghdadis konvoj blev ramt. Men var han selv ramt? I timevis var der uvished: Var Islamisk Stats leder med i den konvoj, der blev angrebet af irakiske styrker søndag? Svaret for koalitionen var nedslående: IS-lederen blev ikke dræbt i angrebet.

Ifølge oplysningerne bombede irakiske krigsfly konvojen, mens den var på vej mod byen Karbala ved Eufratfloden til et møde med IS-ledere i Irak fem kilometer fra grænsen til Syrien.

- Mødestedet blev også bombet, og mange ledere blev dræbt eller såret, blev det forklaret i den irakiske erklæring.

Var ikke om bord på konvojen

Men mål nummer ét, al-Baghdadi, var der bare ikke. 

Det kom frem timer senere via oplysninger fra kilder fra lokale hospitaler til nyhedsbureauet Reuters. Derfor er Abu Bakr al-Baghdadi stadig én af de mest eftersøgte IS-medlemmer fra den internationale koalition og USA's side. 

Han er en af fem, der fremhæves af forskellige efterretningstjenester som nogle af IS' mest eftersøgte.

Her følger en liste over fem udvalgte, som amerikansk efterretningstjeneste har sat en pris på, og som ikke er blevet bekræftet dræbt af amerikanske myndigheder.

 1. 65 mio: al-Baghdadi

  Abu Bakr al-Baghdadi, eller bedre kendt som Abu Du’a, regnes for at være leder af Islamisk Stat og har af flere omgange været rygtet død. Det er blandt andet sket efter meldinger fra irakiske myndigheder - herunder da et IS-ledet område blev bombet nær Mosul i Syrien den 9. november 2014. Indtil videre har der dog ikke været held til at dræbe "Den usynlige sheik", der kun eksisterer få billeder af.

  al-Baghdadi bliver også svøbt i mange rygter, da der ikke er en egentlig historik på manden.  Han menes at være født i en lille by nord for Bagdad i 1971, men hvad der siden skete, er der mange meldinger om: Blandt andet at han er tidligere officer i det irakiske politi, eller at han har en akademisk uddannelse i islamiske studier.

  De amerikanske myndigheder har sat en dusør på manden til op til 10 millioner dollar(svarende til ca. 65 millioner kroner).

 2. 65 mio: Jihadi John

  Briten, der længe gik under navnet "Jihadi John", er blevet symbolet på IS' brutalitet. Tilnavnet John har han fået, fordi han angiveligt er en del af en IS-celle, der udelukkende består af britiske medlemmer.

  I mange videoer har manden fungeret som frontfigur i henrettelses-videoer fra Islamisk Stat. Han optræder her i rollen som bøddel.

  Der er tvivl om, hvad dusøren præcist ligger på, men flere steder nævnes op mod 10 millioner dollars(ca. 65 millioner kroner). - andre steder omkring seks millioner dolalrs.

  Jihadi John blev centrum for alverdens overskrifter i foråret, da hans sande identitet og baggrund angiveligt blev afsløret, og hans fortid som bl.a. Manchester United-fan blev lagt frem.

 3. 46 mio: al-Afri

  Få dage efter det amerikanske udenrigsministerium udlovede en dusør på Abu Ala al-Afri i maj 2015, blev han meldt dræbt. Syv millioner dollars - svarende til godt 46 millioner kroner var, hvad amerikanerne ville give for ham, der regnes for at være nummer to i hierarkiet i IS.

  Det blev mange steder lagt ud som om, at han blev dræbt, men Pentagon har ikke villet bekræfte det, og siden har der været diskussioner om, hvad mandens tilstand egentlig er. Irakerne mener at have dræbt ham, men det har amerikanerne ikke anerkendt.

  Al-Afri blev en del af al-Qaeda i Irak i 2014, og han har tidligere har fungeret som højre hånd for den nu dræbte al-Qaeda-leder Abu Musab al-Zarqawi.

 4. 33 mio: al-Adnani

  Abu Mohammed al-Adnanis dusør blev offentliggjort i starten af maj 2015 af det amerikanske udenrigsministerium, og han blev samtidig beskrevet som en central figur i IS.

  Han har i løbet af året fungeret som officiel talsmand for terrorbevægelsen, blandt andet da han citerede IS-lederen Abu Du'a for at byde Boko Haram velkommen. 

  Han har i flere omgange erklæret krig mod vestlige lande og fortalt, at USA vil tabe denne krig. Abu Mohammed al-Adnani blev af USA sat på en global terrorist-liste i sommeren 2014.

 5. 33 mio: Batirashvili

  Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili er ifølge amerikanerne ham, der står i spidsen for gruppens aktioner i det nordlige Syrien og har ledet et IS-fængsel, som menes at have huset udenlandske gidsler. Han har også i den forbindelse arbejdet tæt sammen med IS' finansielle afdeling, mener det amerikanske udenrigsministerium. 

  Han er oprindeligt fra Georgien, og han har optrådt på flere IS-videoer, der har været et element i terrororganisationens propaganda. 

  Han blev tilbage i september 2014 sat på amerikanernes globale terroristliste, og i foråret fik han en dusør på sig, der svarer til godt 33 millioner kroner.

Kilder: U.S. Department of State, Guardian, BBC, CNN.

Forstå Islamisk Stat på tre minutter

Er du i tvivl om, hvad og hvem Islamisk Stat er, kan du få det fulde overblik af vores udlandskorrespondent, Rasmus Tantholdt i denne video.