Tortureret af Islamisk Stat: Hej mor, det er Daniel

Se det første interview med Daniel Rye øverst i artiklen. Den danske freelancefotograf Daniel Rye blev kidnappet i Syrien 17.

Se det første interview med Daniel Rye øverst i artiklen.

Den danske freelancefotograf Daniel Rye blev kidnappet i Syrien 17. maj 2013 mindre end et døgn efter, at han var rejst til landet for at portrættere de civiles lidelser i krigen.

398 dage senere løslod terrororganisationen Islamisk Stat ham igen - indtil videre som det sidste gidsel, terrororganisationen har ladet slippe levende bort fra fangenskabet.

Daniel Rye fortæller om sine mareridtsoplevelser i en ny bog, der beskriver torturen og de skiftende fængselsceller på den ene side og familiens frygt i Danmark på den anden - efter han i første omgang ikke ønskede at tale om fangenskabet.

10. oktober 2014 trådte han dog frem på tv for første gang i 19 Nyhederne, hvor han beskrev det svære i at genoptage en dagligdag efter 13 måneders rædsel - herunder den reaktionen på amerikanske James Foleys død - journalisten James Foley, han mødte i fængslet.

- Lige nu prøver jeg bare på at få styr på mig selv og mit eget liv. For når man snakker om sådan nogle ting, så putter man sig selv lidt tilbage i situationen. Og det er ekstremt ubehageligt, sagde Daniel Rye til TV 2.

Daniel Rye blev taget som gidsel 17. maj 2013. Han blev kidnappet, da han gik ind i en bygning for at indhente en tilladelse til at fotografere - men i stedet for tilladelsen blev han lagt i håndjern, beskyldt for at være spion og med bind for øjnene ført ned i en kælder.

- We shoot You! We cut your head off, råbte kidnapperne.

Det gjorde de dog ikke - i stedet hængte de ham op i loftet, til han besvimede. Flere gange.

Britisk bøddel
Senere viste det sig, at Daniel Rye blev placeret i det verdensberømte Islamisk Stat-fængsel i den syriske by Raqqa, hvor 24 vestlige gidsler sad under kontrol af deres fangevogter, briten bedst kendt som Jihadi John.

Undervejs blev seks af hans medfanger dræbt - men det vidste Daniel Rye ikke endnu.

I første omgang lykkedes det ham endda at flygte. Efter endnu en gang tortur efterlod hans bødler ham lænket til en radiator med håndjern - og med et lille søm fra en gammel lampeskærm, stædighed og en god portion held lykkedes ham det at lirke håndjernene op.

Ud gennem et vindue, ned fra en balkon, væk gennem byen, der var ved at vågne op. Men hans fødder satte blodige spor på jorden bag ham, og mens han gemte sig i kornet på en mark, blev han opdaget, skudt på og fanget igen.

- Helloooo Daniel. Vi har savnet dig. Hvor har du været?, spurgte torturbødlen Abu Hurraya fra fængslet, da han kom for at hente ham.

Pint og hånet
I fængslet blev han igen lænket fast - denne gang også om halsen og fødderne - og fangevogterne legede lege, hvor de sparkede, tævede og piskede ham.

24 dage efter tilfangetagelsen blev han flyttet igen, til etagen under torturcenteret, hvor der sad andre vestlige gidsler. Der var også et spejl, hvor han så sig selv for første gang. Sort omkring øjnene, med mærker fra kæderne omkring halsen.

Og hænder, hvor håndjernene havde skåret helt ind gennem armen, så han havde direkte kig til sener og knogler.

Hej mor...
Sideløbende med Daniel Ryes pinsler i fængslet var hans familie hjemme i Danmark også udsat for et voldsomt pres. Fra februar og fire måneder frem foregik der en en nervepirrende forhandling gennem Susanne Ryes email - inden Daniel Rye blev løskøbt for 2.040.000 euro.

19. juni klokken 20.37 kunne Daniel Rye endelig foretage et opkald, han havde drømt om:

- Hej mor, det er Daniel.

Puk Damsgaard har skrevet bogen 'Ser du månen, Daniel', der er udkommet på Politikens Forlag.