Østbander vil sælge atombomber til Islamisk Stat

16x9
FBI (arkiv) Foto: Scanpix

Smuglerbander har ad flere omgange forsøgt at sælge højradioaktivt materiale til Islamisk Stat og andre ekstremistiske grupper. FBI har fire gange

Smuglerbander har ad flere omgange forsøgt at sælge højradioaktivt materiale til Islamisk Stat og andre ekstremistiske grupper.

FBI har fire gange på fem år forhindret, at bander med russiske forbindelser har solgt radioaktivt materiale til islamiske ekstremister med base i Mellemøsten.

I det seneste tilfælde fra februar i år forsøgte en smugler at finde en køber med forbindelse til terrororganisationen IS. Handlen omfattede nok dødbringende cæsium til at forurene flere hundrede hjem og kontorer.

Hemmelige undersøgelser centreret omkring Moldova, der ligger klemt inde mellem Ukraine og Rumænien, har bl.a. vist, at en smugler med dæknavnet ’Obersten’ med tilknytning til den russiske sikkerhedstjeneste FSB i 2011 forsøgte at sælge uran og anvisninger til at bygge en såkaldt beskidt bombe - en bombe baseret på konventionelle sprængstoffer, der indeholder radioaktive stoffer.

Slipper med korte fængselsstraffe
Handlen blev i sidste øjeblik spoleret, da en indsatsstyrke slog til mod mellemmandens hus og beslaglagde det farlige materiale. ’Obersten’ slap dog væk, og det er uvist om han har adgang til mere uran.

Den anholdte mellemand fortalte til en agent, der udgav sig for at være køber, at det var afgørende, at det radioaktive materiale endte i Islamisk Stats hænder, ”da de skulle bruge det til at bombe amerikanerne”.

I en anden forpurret handel, fortalte smuglerne at de kunne skaffe 10 kilo uran – ca. en femtedel af, hvad der blev brugt til at bombe Hiroshima. Et kilo uran antages at koste i omegnen af 24 mio. dollar (ca. 160 mio. kr.)

I de fleste tilfælde er mellemmændene blevet anholdt i razziaer, mens bagmændene er undsluppet. Mellemmændene slipper i de fleste tilfælde med kortere fængselsstraffe.

Myndigheder og politi i Moldova har valgt at dele deres dokumenter med nyhedsbureauet Associated Press for at gøre opmærksom på faren ved smugling af radioaktivt materiale.