Udland

Medie: Biden kan komme med præsident-udmelding inden for få dage

Joe Biden er i tænkeboks, men måske han snart kommer med en udmelding om sit mulige præsidentkandidatur. Scanpix

Rygterner har svirret længe, og nu får amerikanerne - og resten af verden - snart svar på, om vicepræsident Joe Biden har tænkt sig at stille op som Demokratisk præsidentkandidat.

Tre kilder med kendskab til sagen oplyser til CBS News, at Biden nærmer sig en beslutning, og at han kan offentliggøre den allerede inden for de næste syv til ti dage.

Ifølge to af kilderne hælder Joe Biden mod at melde sig selv ind i præsidentræset, men hensyn til familien er stadig den store knast, der kan holde ham fra at stille op.

Personlig tragedie

72-årige Joe Biden har selv tidligere udtalt sig om sit forbehold for at stille op. I maj i år blev han ramt af en familietragedie, da hans ældste søn Beau Biden døde af kræft, blot 46 år gammel, og det har taget hårdt på den rutinerede politiker.

- Ingen har i mine øjne ret til at stille op til det embede, uden de er villige til at give det 110 procent. Som jeg siger - jeg er optimistisk med hensyn til, hvor vi er på vej hen. Men nogle gange - det forstår du - overvælder det mig bare, fortalte Joe Biden i sidste måned i CBS' "Late Show".

Flere meningsmålinger har indikeret, at Biden vil have en reel chance for at vinde Demokraternes nominering, hvis han stiller op. En nylig måling fra Bloomberg Politics viste, at 25 af partiets vælgere ville stemme på Biden, mens de to andre topkandidater, Hillary Clinton og Bernie Sanders, ville få henholdsvis 33 og 24 procent af opbakningen.

Deadlines nærmer sig

Den første tv-debat mellem Demokraternes kandidater løber af stablen den 13. oktober på CNN. Tv-kanalen meldte tidligere på ugen ud, at Biden kan nå at deltage i debatten, hvis han bare senest på dagen officielt har annonceret sit kandidatur.

Både CBS News' kilder og CNN rapporterer dog, at Biden ikke ventes at deltage i debatten - selv hvis han inden for de næste ti dage melder sit kandidatur.

Ifølge kilderne vil den nuværende vicepræsident i stedet bruge de første par uger på at få styr på fundamentet for sin valgkamp og på at samle penge ind fra sine støtter inden de første deadlines. I stater som New Hampshire, Texas og Florida er der deadline først i november, hvis en kandidat vil på stemmesedlen til de såkaldte primærvalg, hvor de to partiers kandidater skal vælges.

Nogle af de potentielle pengedonorer, som har mødtes med Biden over de seneste uge, oplyser til CBS News, at deres indtryk ligeledes var, at han havde tænkt sig at stille op.

Kan blive sjette demokratiske kandidat

Joe Biden har to gange tidligere forsøgt at blive Demokraternes præsidentkandidat - i 1988 og i 2008 - men begge gange måtte han tidligt trække sig som kandidat. I 2008 tabte han til Barack Obama, som dog efterfølgende udnævnte Biden som sin vicepræsident.

I alt har fem Demokrater på nuværende tidspunkt meldt sig som kandidat til præsidentvalget, hvor Hillary Clinton fortsat ses som den største favorit, selvom hun har tabt terræn i de seneste målinger.

Du kan få overblikket over alle kandidaterne i grafikken herunder:

T2Toolbox embed