Udland

Læger afviser påstand: Taliban gemte sig ikke på fejlbombet hospital

Læger uden Grænser (MSF) har valgt at trække sig fra byen Kunduz i det nordøstlige Afghanistan, hvor organisationens hospital natten til lørdag blev fejlagtigt blev ramt og ødelagt i et luftangreb.

Det oplyser gruppens kommunikationschef, Kate Stegeman, søndag til nyhedsbureauet Associated Press.

- Alle patienter i kritisk tilstand er blevet overført til andre sundhedsfaciliteter, og ingen MSF-medarbejdere arbejdere længere i vores hospital. Nogle af lægerne har valgt at tage til to andre hospitaler i området, hvor nogle af de sårede er ført til, siger Kate Stegeman.

Mindst 19 personer, herunder 12 medarbejdere i Læger uden Grænser, er bekræftet dræbt ved angrebet. Yderligere 37 personer er meldt såret.

Afviser påstand om Taliban

Amerikansk militær har bekræftet, at det varm dem, der gennemførte et luftangreb nær hospitalet. De oplyste lørdag, at målet var Taliban-krigere, der skød mod amerikanske soldater.

Kunduz har den forgange uge været centrum for kampe mellem terrorgruppen Taliban og de afghanske sikkerhedsstyrker, der har kæmpet om magten i byen.

Efter lørdagens bombning af hospitalet oplyste både det afghanske indenrigsministerium og forsvarsministerium, at der på tidspunktet for luftangrebet skjulte sig 10-15 Taliban-krigere på hospitalet, som skulle være blevet brugt som skjold, mens terroristerne beskød de afghanske styrker. Men det afviser Læger uden Grænser søndag.

- Portene til hospitalsområdet var lukket hele natten, så kun ansatte, patienter eller en plejer var inde på hospitalet, da bombningen skete, skriver organisationen i en meddelelse, ifølge Reuters.

Forløb skal undersøges

Læger uden Grænser har i store vendinger fordømt angrebet. De kræver en forklaring på, hvordan det kunne ske, da organisationen gentagne gange have leveret præcise koordinater for hospitalets placering til alle parter i konflikten.

Samtidig har organisationen oplyst, at luftangrebet fortsatte over en halv time efter, at repræsentanter for det amerikanske og afghanske militær var informeret.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrer til en en grundig og uafhængig undersøgelse af forløbet, og en FN-menneskerettighedschef har udtalt, at bombningen potentielt kan regnes som en krigsforbrydelse.

FAKTA: Læger uden Grænser

  • Læger uden Grænser er en privat hjælpeorganisation, som sender sundhedspersonale til verdens brændpunkter.
  • Grundlagt i 1971 og er også kendt under sit franske navn, Médecins Sans Frontières (MSF).
  • Organisationens primære formål er at yde nødhjælp til de befolkningsgrupper, som er mest udsatte i forbindelse med naturkatastrofer, krige, konflikter, epidemier, sygdomme, hungersnød og fattigdom.
  • Hvert år sender Læger uden Grænser over 6000 medarbejdere ud for at hjælpe verdens nødlidende.
  • Fra Danmark sender organisationen omkring 70 læger, sygeplejersker og andet relevant fagpersonale ud hvert år.
  • Læger uden grænser bygger på et princip om, at mindst halvdelen af organisationens midler skal kommer fra private donationer - enten virksomheder eller privatpersoner. Det skal sikre, at Læger uden Grænser er uafhængig af politiske dagsordner.
  • Kilder: Læger uden Grænser