Udland

Tragedie nær Mekka: Mindst 717 mast ihjel - 863 kvæstet

Mindst 717 pilgrimme er torsdag blevet mast ihjel i byen Mina omkring fem kilometer øst for Mekka i Saudi-Arabien, hvor op mod to millioner i disse dage deltager i den muslimske pilgrimsfærd Hajj. 

Det oplyser det saudiske civilforsvar. Yderligere 863 personer meldes kvæstede, rapporterer Reuters.

- Folk er blevet trampet ihjel i Mina, og civilforsvaret arbejder på stedet, oplyser brigadegeneral Mansour al-Turki, der er talsmand for indenrigsministeriet, til CNN.

Ulykken skete, da der opstod panik i forbindelse med et ritual, hvor pilgrimmene "stener djævlen" ved at kaste sten mod en stenmur.

Dansker blandt sårede

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser på Twitter, at man har kendskab til en enkelt dansk tilskadekommen i Mina. Han er uden for livsfare, uddyber Martin Ellehøj, der arbejder i Udenrigsministeriets Borgerservice, over for Ritzau.

Tidligere har Udenrigsministeriets Borgerservice på Facebook oplyst, at den danske ambassade i Riyadh og konsulen i Jeddah undersøger om danskere er berørt af "den ulykkelige hændelse i byen Mina".

Talsmand for Islamisk Trossamfund i Danmark, Imran Shah, skønner over for Ritzau, at mellem 100 og 200 danske muslimer er rejst til Saudi-Arabien for at deltage i den årlige pilgrimsfærd.

 - Folk dør, mens de foretager sig det mest hellige, de kan foretage sig. Men samtidig er man som muslim bevidst om, at døden kan komme når som helst, og hvilken bedre tilstand er det at dø, end imens man tilbeder Gud, siger Imran Shah.

Et par hundrede danskere

TV 2 har været i kontakt med den danske ambassadør i Saudi Arabien, Ole Frijs-Madsen. Han forklarer, at situationen i området er kaotisk, og ambassaden forsøger i øjeblikket at danne sig et overblik.

- Ambassaden er i tæt kontakt med de lokale myndigheder. Det er uklart, hvor mange danske statsborgere, der er med på årets pilgrimsvandring, men skønner op til et par hundrede, siger han til TV 2.

Artiklen fortsætter under billedet...

Havde skruet op for sikkerhed

Pilgrimsfærden Hajj er en 1400 år gammel tradition. Det regnes som en af de fem grundsøjler i islam, og består derfor af nogle faste ritualer. Færden bringer deltagerne fra Kabaen i Mekka, gennem ørkenen og til Arafat-bjerget. Formålet er at vise sin lydighed overfor Allah.

Under pilgrimsfærden er alle iklædt ens hvide klædedragter, som symboliserer renhed. Desuden medfører den ens påklædning, at ingen ser rigere ud end andre - hvilket udtrykker enhed og fællesskab.

Saudi-Arabien skruet op for sikkerheden, så omkring 100.000 sikkerhedsfolk er sat til at overvåge den årlige Hajj - særligt med henblik på mulige terrortrusler - til sammenligning var der udstationeret 26.000 politifolk og soldater i 2012.

Det er flere gange tidligere endt i tragedie under Hajj. Se mere i tidslinjen herunder:

Hundredvis af mennesker er igennem tiden døde under pilgrimsfærden i Saudi-Arabien

 1. 1990

  1. 1.426 mennesker bliver mast til døde i en tunnel nær Mekka.

 2. 1994

  1. Omkring 270 prilgrimme bliver mast ihjel under det vigtige steningsritual i Mina i udkanten af Mekka.

    

 3. 1997

  1. Mindst 340 pilgrimme dør, da der opstår en brand i teltbyen Mina, hvor de mange pilgrimme bor under Hajj. Branden blev forværret af en kraftig vind. Mere end 1.500 mennesker blev såret.

 4. 1998

  1. Omkring 180 pilgrimme dør efter at flere mennesker falder til jorden, og der opstår panik i den store menneskemængde under steningsritualet i Mina.

 5. 2001

  1. 35 mennesker bliver trampet ihjel på den sidste dag i pilgrimsfærden.

 6. 2004

  1. 244 pilgrimme bliver mast til døde og hundredvis såres under den sidste dag af Hajj.

 7. 2006

  1. Mere end 360 menensker dør, da de bliver mast ihjel i Mina, hvor de udførte det traditionelle steningsritual.

Hvad er Hajj?

Hvert år samles millioner af muslimer fra hele verden omkring Mekka i Saudi-Arabien under pilgrimsfærden Hajj, der i år begynder mandag 21. september.

 • Pilgrimsfærden er en af de såkaldte grundsøjler i islam, og et af de vigtigste fem elementer for at være en god muslim.
 • Pilgrimsfærden starter med bøn i Mekka, hvorefter deltagerne går syv gange rundt om den såkaldte Kaba, der er et symbol på Guds enhed. De syv runder symboliserer, at man sætter Gud i centrum.

  Efter besøget ved Kabaen skal pilgrimmene drikke vand fra Zamzam-brønden. Efterfølgende går de syv gange frem og tilbage mellem de to høje Safa og Marwa.

  Derefter går turen til Arafat-bjerget, hvor der bedes i Arafat-dalen, og herefter kastes sten efter Jamraat-søjlen i ørkenbyen Mina. Det symboliserer, at man stener Djævlen.

  Som afslutning slagter deltagerne lam, mændene barberer sig, og kvinderne klipper en lok af deres hår.

 • Som troende muslim skal man deltage i pilgrimsrejsen mindst én gang i livet.
 • Det voksende antal af deltagere betyder, at sikkerhedsrisikoen er større, selvom de saudiarabiske myndigheder har gjort en stor indsats for at minimere risikoen for terror, ulykker og sygdomsudbrud.

  De saudiarabiske myndigheder har indsat 100.000 politifolk til at opretholde ro og orden under Hajj.

 • For at undgå tumult omkring Den Store Moské i Mekka er der opsat 12 storskærme udenfor moskéen, der formidler praktiske beskeder til pilgrimmene.

  Den Store Moské i Mekka udbygges i øjeblikket, så den kan rumme flere pilgrimme.

Kilder: AFP, religion.dk