Israel skærper straffen for stenkastere

Palæstinensere, der kaster sten og brandbomber, kan få flere års fængsel. Regler for at skyde dem er lempet.

Israel vil indføre en minimumstraf på fire års fængsel for palæstinensere, der kaster brandbomber, sten og andre farlige genstande.

Samtidig lempes reglerne for, hvornår israelske sikkerhedsstyrker må skyde med skarpt mod stenkasterne.

Det meddeler Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, der torsdag mødtes med sit sikkerhedskabinet, der består af højtstående ministre og embedsmænd.

De blev enige om en række tiltag, der skal stoppe den seneste bølge af angreb mod israelske biler i Jerusalem og den besatte Vestbred.

Højere bøder til dem, der kaster sten

Blandt de nye tiltag er også højere bøder til dem, der kaster sten, og til deres familier.

Forholdet mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre har været iskoldt siden sidste års krig i Gaza, og selv om der ikke er sket en stigning i volden generelt, er der sket en stigning i antallet af tilfælde, hvor palæstinensere kaster sten efter israelere.

Sikkerhedskabinettet vedtog torsdag, at israelske sikkerhedsstyrker fremover må skyde med skarpt, når en tredjeparts liv er i fare. Hidtil har det kun været tilladt for soldater og politifolk at bruge skarpe skud, hvis deres eget liv var i fare.

Som et midlertidigt tiltag er der også indført en minimumstraf på fire år for enhver, der kaster med farlige genstande. Reglen gælder i tre år og skal ikke vedtages af parlamentet.

Andre tiltag, såsom højere bøder og mulighed for at fængsle unge mellem 14 og 18 år, skal godkendes af parlamentet.

Netanyahu har tidligere "erklæret krig" mod personer, der kaster med sten og brandbomber. Det skete, efter at en israelsk bilist tidligere på måneden døde, tilsyneladende efter at være blevet ramt af en sten, som en palæstinenser havde kastet.