Udland

Alarmerede tal i ny WHO-rapport - og Danmark ligger helt i bund

Hvis Europa var en patient, ville den efter et besøg hos lægen få at vide, at det går en smule bedre, men at den stadig ryger og drikker for meget.

Nogenlunde sådan kan konklusionen i en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om den generelle sundhedstilstand i Europa udlægges.

Af European Health Report 2015 fremgår det, at Europa er den region i verden, hvor flest både ryger og drikker - og over halvdelen af befolkningen er enten overvægtige eller svært overvægtige.

Niveauet er "alarmerende", og det øger risikoen for hjertesygdomme, kræft og andre dødelige sygdomme, advarer WHO.

- Europæerne drikker og ryger mere end nogen andre. Vi er verdensmestre, og det er ikke en god ting, siger Claudia Stern, WHO's informationschef i Europa, ifølge Reuters.

Lige knap 60 procent af alle indbyggere i de 53 lande, der udgør WHO's Europa-region, er overvægtige eller decideret fede.

30 procent er rygere eller anvender andre tobaksprodukter, mens en gennemsnitlig voksen europæer årligt indtager 11 liter ren alkohol, viser rapporten.

Mens færre ryger end tidligere, er flere blevet overvægtige.

- Med meget få undtagelser bliver der færre rygere i alle lande. Men overvægt er stigende og opvejer ikke faldet i rygere, siger Claudia Stern.

På trods af dette er den gode nyhed, at levetiden på tværs af Europa fortsat stiger. I gennemsnit kan en borger i Europa forvente at blive 76,8 år.

Selv om danskerne bliver en smule ældre end dette, halter de gevaldigt efter andre vesteuropæiske lande.

Således ligger danske kvinder sidst blandt 15 lande i Vesteuropa. En pige, der blev født i Danmark i 2011, kan "kun" forvente at blive 82,1 år gammel.

Til sammenligning kan en pige i Spanien regne med at blive 85,4 år, mens franske og italienske piger kan forvente at blive 85 år.

For danske mænd er tallet 78 år, hvilket også hører til blandt bundskraberne i Vesteuropa.