Sten og tåregas: Ungarn lukker grænsen i 30 dage

Det ungarske politi og antiterrorenhed affyrer onsdag eftermiddag tåregas og vandkanoner mod migranter, der forlanger adgang til Ungarn ad grænseovergangen ved Roszke, der nu er den eneste åbning tilbage i den serbisk-ungarske grænse.

Flygtninge på den serbiske side af grænsen har til gengæld samlet sig ved grænseovergangen, er kravlet op på tage af grænsebygninger og kaster sten mod ungarsk politi.

- Indtil videre er 20 betjente blevet såret og ambulancer har kørt to børn på hospitalet, efter de er blevet kvæstet efter de er blevet kastet over hegnet, siger Gyorgy Bakondi , der er sikkerhedsrådgiver for den ungarske premierminister.

Ungarn vil lukke grænsen til nabolandet Serbien i 30 dage for at stoppe flygtningestrømmen ind i Ungarn.Det har de ungarske myndigheder netop meddelt Serbien efter de voldsomme uroligheder ved grænsen.

Ungarn har samtidigt bedt de serbiske myndigheder om at gribe ind overfor stenkasterne.

Serbien har på sin side kritiseret, at Ungarn har smidt tåregas ind over grænsen mod flygtninge på den serbiske side af grænsen.

- Lige nu er situationen kaotisk, fortæller Astrid Jensen fra Dansk Folkehjælp, der er til stede ved grænseovergangen, til TV 2. Hun er teamleder for Dansk Folkehjælps Nødberedskab på stedet.

- Der er brugt tåregas lige der, hvor flygtningene har oprettet en uformel lejr. Så når folk prøver at komme væk, så bliver både kvinder og børn væltet rundt, fortæller hun.

På den ungarske side af grænsen har myndighederne sat store styrker ind. Hundredvis af politifolk bakket op af anti-terrorist enheder med armerede køretøjer og vandkanoner er sat ind. De ungarske myndigheder   anklager i en udtalelse "aggressive migranter" for at være brudt igennem hegnet.

Men det er tilsyneladende uklart, om det faktisk er sket. En talsmand for FN på stedet siger, at det ikke ser ud som om migranterne er trængt igennem hegnet.

Flygtningene har ventet ved grænsen siden midnat i går, da grænsehegnet mellem Ungarn og Serbien stod færdigt.

Lukningen af grænsen har allerede fået flygtningestrømmen til at søge nye ruter ind i EU. I dag er antallet af flygtninge, der forsøger at komme over grænsen mellem Serbien og Kroatien, således steget markant, rapporterer de kroatiske myndigheder.

En flygtningerute gennem Kroatien vil gå igennem Slovenien til Østrig og Tyskland.

Klik på kortet nedenfor og se flygtningenes ruter ind i EU:

T2Toolbox embed

Sådan strammer Ungarn op ved grænsen

  • Grænsen mod Serbien er blevet lukket i 30 dage fra den 16. september
  • Et pigtrådshegn mod Serbien ventes færdigt i løbet af få uger
  • Militæret er sat ind for at forhindre flygtninge og migranter i at trænge ind i Ungarn
  • Ungarsk politi benytter tåregas og vandkanoner når større grupper flygtninge og migranter presser på for at komme ind
  • Der er bygget indhegnede modtagecentre til asylansøgere
  • Asylreglerne er blevet strammet, så flere flygtninge og migranter får afslag