'Rystende': - De dræbte mine onkler og hældte blodet i gryder
TV 2 og DR er gået sammen om en akut-indsamling til fordel for de mange mennesker, der er flygtet fra det borgerkrigshærgede Syrien. 12 millioner menes aktuelt at være på flugt, og mange er flygtet til nabolandende.
Blandt andet til Jordan, hvor cirka 1,4 millioner syrere er væltet ind over grænsen. Cirka halvdelen er børn. TV 2s Go’ Morgen Danmark-vært Louise Wolff har talt med nogle af dem, og det er ikke småting, de ifølge egne beretninger har oplevet.
- Det er rystende at høre de her børn fortælle, hvad de har oplevet. Det er ting, som ingen børn nogensinde skulle opleve, og det er jo ting, som vi andre kun ser, når vi går i biografen og ser en virkelig voldelig film, siger Louise Wolff og fortsætter:
- De børn vi har talt med er naturligt nok ret indelukkede… Men så gjorde vi det, at vi satte os ned og forsøgte at tegne med de her børn, og det fungerede som en form for ventil, hvorigennem de bedre kunne udtrykke det, de har oplevet, fortæller Louise Wolff videre.
Hun talte blandt andet med to drenge på 12 år. Den ene hedder Muhammed.
- Så kom de onde og dræbte mine to onkler. De begyndte at dræbe og ødelægge alt. Derefter hældte de de dræbtes blod i gryder, beretter han.
Muhammeds far blev smidt i fængsel, og selv sidder han altså nu i Jordan som flygtning.
Se klippet med Louise Wolff og flygtninge-drengen i klippet over artiklen.
Op mod 4 millioner mennesker har indtil nu søgt beskyttelse i nabolandene, og over 7,5 millioner internt fordrevne flygtninge lever under frygtelige vilkår inde i Syrien. Alene i år har én million syrere måttet forlade deres hjem, og der er et kæmpe pres på nabolandene, hvor mange bor i lejre.
Derfor er TV 2, DR og 12 nødhjælpsorganisationer gået sammen om en indsamling, hvor pengene går til at hjælpe i de katastroferamte områder i og omkring det borgerkrigshærgede Syrien. Indsamlingen kulminerer med et stort indsamlingsshow søndag 20. september kl. 20, og hele ugen sætter go’ Morgen Danmark fokus på flygtningekrisen.
Herunder fortæller Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, hvorfor vi skal hjælpe nabolandene.