Udland

Her er tusindvis af flygtninge strandet: "Vi vil ind, åben porten"

Tusindvis af flygtninge og migranter er netop nu strandet ved byen Horgos i Serbien nær grænsen til Ungarn. Her har de samlet sig i store teltlejre, mens flere og flere stadig kommer til.

Det er konsekvensen, efter at Ungarn tirsdag lukkede grænsen til Serbien med et 175 kilometer hegn, som det er gjort strafbart at forcere.

Ruten ind i Ungarn har været en af de mest benyttede på vejen mod Vesteuropa, men nu er der sat i en prop i strømmen. Det har senest fået den serbiske indenrigsminister til at opfordre Ungarn til at genåbne grænsen for de mange tusinde flygtninge, indtil videre dog uden held.

- Folk er desperate og rådvilde. Ved midnat stod hundredvis og slog på hegnet og råbte "Vi vil ind, åben porten", fortæller TV 2's korrespondent Uffe Dreesen, der befinder sig i Hodmezovasarhely tæt ved grænsen.

Flygtninge er rådvilde

Ifølge Uffe Dreesen truer flere af de strandede flygtninge og migranter med ikke at ville spise og drikke, indtil de bliver lukket ind i Ungarn. Men Ungarn har gjort det klart, at man kan lade sig registre og søge asyl, og ellers kommer man ikke ind i landet.

- Jeg tror, det hele handler om at gøre landet så ugæstfrit som muligt for flygtningene, uanset om de har tænkt sig at tage ophold i landet eller ej. Så er det meningen, at signalet skal sprede sig så langt ned i rækkerne som muligt, fortæller Uffe Dreesen.

Imens fortsætter folk med at strømme til området omkring den serbisk-ungarske grænse.

- De mennesker, vi taler med, aner ikke, hvad de skal gøre. De spørger sig selv hvilke muligheder, de har, om de kan tage gennem Kroatien eller Rumænien, men har altså valgt i første omgang at slå lejr ved grænsen, fortæller Uffe Dreesen.

Søger ny rute gennem Kroatien

Samme melding kommer fra TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen, der befinder sig uden for en flygtningelejr i Athen i Grækenland.

Her lyder det fra de tilkomne flygtninge, at man nu kigger på alternative ruter mod Vesteuropa, efter at grænsen til Ungarn er blevet lukket. I stedet vil man bevæge sig fra Grækenland gennem Makedonien, Serbien, Kroatien og Slovenien og derfra komme videre til Østrig og Tyskland.

- Hvis man er kommet fra Aleppo, Damaskus og Palmyra, er det et under i sig selv at være nået til Grækenland. Så er din fantasi 'tunet' til at finde nye veje, og når de ved, at Ungarn er lukket, kigger de på et kort og finder nye veje, fortæller Ulla Terkelsen.

De første flygtninge- og migrantstrømme mod Kroatien er allerede begyndt. En fotograf fra nyhedsbureauet Reuters i grænseområdet siger onsdag, at han tidligt på dagen så over 100 migranter gå gennem marker ind i Kroatien. De fleste var ankommet til byen Sid ved den kroatiske grænse i busser fra Serbiens sydlige grænse til Makedonien, mens andre kom i taxaer.

En Reuters-journalist på den kroatiske side af grænsen siger, at han så kroatiske politifolk tage en af de første grupper med for at registrere dem.

- Et større antal flygtninge er ankommet til Kroatien. Vi registrerer dem, og de bliver bragt til modtagelsescentre, hedder det i en officiel kroatisk erklæring.

Derfor skriver TV 2 'flygtninge og migranter'

TV 2 modtager en del henvendelser fra seere og læsere, der mener, vi bruger de forkerte termer om de mange mennesker, der i denne tid strømmer til Danmark. 

I hovedtræk dækker de forskellige begreber over følgende: 

  • Asylansøger: En person, der har søgt om asyl i et givent land.
  • Flygtning: En person, der har opnået at få asyl.
  • Indvandrer: En person, der har fået opholdstilladelse til at være i et andet land.
  • Migrant: En person, der er rejst til et andet land.

I daglig tale kaldes mange for flygtninge. Mange vil også mene, at hvis man for eksempel flygter fra fra krig i Syrien, er man flygtning – selvom man endnu ikke har fået asyl.

Derfor har TV 2 valgt, at de, der er på flugt fra krig og personlig forfølgelse, kaldes flygtninge. Også selvom de ikke har fået asyl. Resten omtales som migranter. Består gruppen af både flygtninge og migranter, kalder vi dem begge dele.