Udland

5200 asylansøgere til Sverige på en uge

I hele Sverige er der i den seneste uge registreret omkring 5200 nye asylansøgere.

Det siger Migrationsverket, som er den svenske udlændingestyrelse.

Af dem er 1533 registreret i Malmø lige på den anden side af Øresund.

Alene tirsdag og frem til onsdag middag kom der 800 asylansøgere til Malmø.

Ved 20-tiden tirsdag var presset på indvandringsmyndighederne i Malmø så stort, at ankomstcentralen Jägersro måtte lukke midlertidigt i nogle timer.

- Der kom rigtig mange mennesker på en gang. Af sikkerhedsgrunde kunne vi ikke lade alle komme ind i lokalet, der er bygget til omkring 100 personer, så der blev en prop, siger Matilda Niang fra Migrationsverkets pressetjeneste.

 Hun siger også, at Migrationsverket ikke havde nogen anelse om, at der ville komme så mange tirsdag aften.

 Det er ikke alle, der kommer til Malmø, der følger med de svenske myndigheder til Migrationsverkets kontor. Der er en del, der rejser videre på egen hånd.  

Derfor skriver TV 2 'flygtninge og migranter'

TV 2 modtager en del henvendelser fra seere og læsere, der mener, vi bruger de forkerte termer om de mange mennesker, der i denne tid strømmer til Danmark. 

I hovedtræk dækker de forskellige begreber over følgende: 

 • Asylansøger: En person, der har søgt om asyl i et givent land.
 • Flygtning: En person, der har opnået at få asyl.
 • Indvandrer: En person, der har fået opholdstilladelse til at være i et andet land.
 • Migrant: En person, der er rejst til et andet land.

I daglig tale kaldes mange for flygtninge. Mange vil også mene, at hvis man for eksempel flygter fra fra krig i Syrien, er man flygtning – selvom man endnu ikke har fået asyl.

Derfor har TV 2 valgt, at de, der er på flugt fra krig og personlig forfølgelse, kaldes flygtninge. Også selvom de ikke har fået asyl. Resten omtales som migranter. Består gruppen af både flygtninge og migranter, kalder vi dem begge dele. 

Jean-Claude Junckers plan

 • Obligatorisk kvotefordeling af i alt 160.000 flygtninge imellem EU-landene på et ekstraordinært justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles mandag.
 • Permanent kvotesystem til fordeling af flygtninge imellem EU-landene under fremtidige kriser.
 • Hotspots i Italien og Grækenland for at identificere migranter og flygtninge.
 • Liste over sikre lande, som migranter, der ikke får lov at blive i EU, kan sendes retur til - og en handlingsplan for at gøre det.
 • Mulighed for midlertidigt at hoppe ud af EU-kvoter for flygtninge i tilfælde af f.eks. en naturkatastrofe. Det skal dog koste en afgift til EU-budgettet på 0,002 procent af et lands bruttonationalprodukt.
 • Styrkelse af EU's ydre grænser ved at videreudvikle grænseagenturet Frontex til et europæisk grænse- og kystvagtsystem.
 • Ny fond på 1,8 milliarder euro (13,5 milliarder kroner) til at bekæmpe årsagerne til migrationskrisen og være med til at skabe stabilitet i de lande, migranterne kommer fra.
 • Asylansøgere skal have lov at arbejde i det EU-land, hvor deres ansøgning behandles.

Kilde: EU-Kommissionen