Udland

Ungarn erklærer undtagelsestilstand i to landsdele

I videoen øverst kan du se billeder fra Ungarn lige nu, hvor flygtninge og migranter presser på foran lukkede grænseovergange, mens de råber 'åben grænsen'

Ungarn har erklæret undtagelsestilstand i to landsdele i den sydlige del af landet på grund af tilstrømningen af flygtninge og migranter.

Det siger en talsmand for regeringen ifølge Reuters.

Beslutningen giver politiet mulighed for at gribe hårdere til værks i håndteringen af de mange mennesker, som kommer fra særligt Serbien.

Gyorgy Bakondi, som er chef for Ungarns nationale katastrofecenter, fortæller, at grænsezonen i de to lande dermed udvides fra 10 til 60 meter, og at migranter og flygtninge kan "håndteres" i transitzonen.

Ifølge Reuters er Serbiens og Ungarns regeringer i kontakt om det aktuelle flygtningekaos på den fælles grænse. Her er budskabet fra Serbien, at Ungarn bliver nødt til at åbne grænsen.

Ny lov skal bremse presset

Alene i år er flere end 150.000 flygtninge og migranter ifølge Det Europæiske Grænseagentur, Frontex, rejst ind i det centraleuropæiske land. Godt 50.000 af dem kom alene i august måned.

For at forindre flygtninge og migranter i at komme ind i landet har det ungarske parlament tidligere vedtaget en lov, der gør muligt at anholde personer, der illegalt krydser grænsen. 

Loven er trådt i kraft i dag tirsdag, og gør det dermed strafbart med op til tre år at beskadige og illegalt krydse det grænsehegn, som Ungarn er ved at opføre ved grænsen til Serbien. Allerede nu har ungarsk politi ifølge AP tilbageholdt 60 personer for illegalt at have krydset grænsen.

TV 2 har tidligere kunnet fortælle, at det er ungarske straffefanger, der har fået opgaven med at styrke hegnet, som være være 175 kilometer langt og 3,4 meter højt.

I alt har flere end 500.000 flygtninge og migranter i årets første otte måneder krydset EU's grænser. I hele 2014 krydsede 280.000 mennesker de europæiske grænser.

Med de nye og skrappere regler i Ungarn er der også indført nye procedurer for, hvordan flygtninge kan søge om asyl i landet. Det fortæller vores korrespondent Uffe Dreesen - fra grænsen mellem Ungarn og Serbien.

Derfor skriver TV 2 'flygtninge og migranter'

TV 2 modtager en del henvendelser fra seere og læsere, der mener, vi bruger de forkerte termer om de mange mennesker, der i denne tid strømmer til Danmark. 

I hovedtræk dækker de forskellige begreber over følgende: 

  • Asylansøger: En person, der har søgt om asyl i et givent land.
  • Flygtning: En person, der har opnået at få asyl.
  • Indvandrer: En person, der har fået opholdstilladelse til at være i et andet land.
  • Migrant: En person, der er rejst til et andet land.

I daglig tale kaldes mange for flygtninge. Mange vil også mene, at hvis man for eksempel flygter fra fra krig i Syrien, er man flygtning – selvom man endnu ikke har fået asyl.

Derfor har TV 2 valgt, at de, der er på flugt fra krig og personlig forfølgelse, kaldes flygtninge. Også selvom de ikke har fået asyl. Resten omtales som migranter. Består gruppen af både flygtninge og migranter, kalder vi dem begge dele.