Udland

EU-krisemøde er slut - men slagsmålet om flygtningekvoter fortsætter

EU-landene er stadig dybt splittede over målet om at fordele 120.000 ud af i alt 160.000 flygtninge imellem medlemslandene. Det står klart efter EU's ekstraordinære justits- og indenrigsministermøde mandag i Bruxelles.

Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maziere, sagde ellers tidligere mandag, at der var nået principiel enighed om at fordele i alt 160.000 flygtninge. Men efter mødet står det klart, at enigheden foreløbig kun gælder for de 40.000, der blev truffet principbeslutning om allerede i juni. 

Men flere lande med Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet i spidsen er stadig imod det mere omfattende forslag, der skal fordele tilsammen 160.000, viser det sig efter mødet.

- Ja, det er ikke alle, der er om bord i øjeblikket, siger udenrigs- og immigrationsminister Jean Asselborn, der har ledet mødet på vegne af det luxembourgske EU-formandskab.

Asselborn understreger, at der er et stort flertal for at fordele flygtninge ud over medlemslandene, og at arbejdet med at blive enige fortsætter.

Selv om der som ventet er truffet formel beslutning om at fordele de 40.000 flygtninge, som EU-Kommissionen foreslog tilbage i maj, mangler landene også stadig at sætte modtagerland på næsten 8.000 for at nå i mål.

/ritzau/

Herunder kan I læse livebloggen fra mandagens møde.

Derfor skriver TV 2 'flygtninge og migranter'

TV 2 modtager en del henvendelser fra seere og læsere, der mener, vi bruger de forkerte termer om de mange mennesker, der i denne tid strømmer til Danmark. 

I hovedtræk dækker de forskellige begreber over følgende: 

  • Asylansøger: En person, der har søgt om asyl i et givent land.
  • Flygtning: En person, der har opnået at få asyl.
  • Indvandrer: En person, der har fået opholdstilladelse til at være i et andet land.
  • Migrant: En person, der er rejst til et andet land.

I daglig tale kaldes mange for flygtninge. Mange vil også mene, at hvis man for eksempel flygter fra fra krig i Syrien, er man flygtning – selvom man endnu ikke har fået asyl.

Derfor har TV 2 valgt, at de, der er på flugt fra krig og personlig forfølgelse, kaldes flygtninge. Også selvom de ikke har fået asyl. Resten omtales som migranter. Består gruppen af både flygtninge og migranter, kalder vi dem begge dele.